- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Opvallend veel verdachte situaties

politie (1)In de afgelopen week zijn er een flink aantal verdachte situaties gemeld bij het nummer 112. “Het aantal meldingen die betrekking hebben op Markelo vallen inderdaad op, maar ik ben enorm blij dat de inwoners van Markelo het nummer 112 bellen wanneer zij iets verdachts opmerken. Hoe meer, hoe liever want met het bellen van 112, daar vangen wij samen boeven mee”, aldus wijkagent Maarten Vollenbroek. Bewoners weten zelf het beste wanneer er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert of zich ergens op houdt waar hij niets te zoeken heeft. Misschien ziet u wel activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden! 

De wijkagent van Markelo vindt dat hij niet vaak genoeg kan benadrukken hoe belangrijk het is om tijdens de zomermaanden op te letten ook op activiteiten van de bewoners zelf. Bij zonnig weer staan ramen en deuren wijd open en blijven vaak open staan wanneer er even een boodschap gedaan wordt. Het inpakken van de caravan op de oprit is ook zo’n moment dat het voor iedereen duidelijk is dat de bewoners binnenkort hun huis voor korte tijd verlaten. Voor u is het duidelijk dat de buurman op vakantie gaat, dus ook voor de inbreker die alert is op dit soort activiteiten.

Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Dus ook wanneer u een verdachte situatie signaleert waarbij de politie een misdrijf kan voorkómen. Iemand is niet alleen strafbaar als hij een woninginbraak pleegt. Ook de voorbereidende handelingen kunnen onder bepaalde voorwaarden al strafbaar zijn. Het Openbaar Ministerie heeft al meerdere personen voor de rechter gebracht omdat zij voorbereidende handelingen voor inbraak pleegden. Zij kunnen gevangenisstraffen en hoge boetes krijgen.