- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Speklappen

janhenkberendsenAfgelopen dagen heeft sportief Markelo zich weer van zijn goede kant laten zien. Vorige week zondag konden we voor de 2e keer genieten van de Hof van Twente Triathlon en ook hebben we de wandelvierdaagse net achter de rug. Nu kunnen we ons weer opmaken voor de zwemvierdaagse en staat ook de motorcross voor de deur. Een machtig evenement waarbij de Herikerberg voor één dag weer wordt gedomineerd door helse motoren, benzine en oliedampen en de motorrenners strijden voor de 1e prijs.

Als je actief bent moet je ook goed eten en ja, met het mooie weer van dit weekend zal de barbecue weer massaal op het terras komen te staan. Persoonlijk heb ik wat gemengde gevoelens bij het barbecueën. De gezelligheid en het lekker buiten zijn spreken mij aan, maar voor de rest zijn deze primitieve kookkunsten niet zo aan mij besteed.

De eerste speklap nog niet half gaar en de tweede bijna zwart verbrand. Bij het barbecueën wordt het gretig gegeten, terwijl we er normaliter onze neus voor op zouden halen en zelfs de hond met een boog om zijn voerbak zou lopen.

In ieder geval is het goed voor de varkensboeren, ten minste, die er nog over zijn, want het spek van hun varkens, hebben zij zelf al jaren niet meer op de botten. Bij veel landbouwbedrijven heerst er stille armoede. Familiebedrijven waar goede ondernemers elke dag weer het hoofd boven water proberen te houden onder druk van de vele wetten, zware financieringen en lage prijzen.

Ik erger mij er regelmatig aan dat we al zo ver zijn in ons land dat hele volksstammen zich druk maken om het Suikerfeest tot nationale feestdag te krijgen en om zwarte piet te verbieden en vervolgens de kop in het zand steken voor hetgeen er hier direct om ons heen gebeurt.
Gelukkig zien we ook allerlei nieuwe initiatieven. Onder de naam Markelokaal is momenteel een groep enthousiaste mensen samen bezig om Markelose streekproducten op de kaart te zetten. Bij de Tasca kun je een biefstuk eten van het vlees van Vleesboerderij Voordes en een hamburger bestellen van de varkens van Hendrik Jan ten Brummelaar. Bakker Meinders bakt vervolgens de hamburgerbroodjes van Markelose tarwe dat bij de molen van Buursink wordt gemalen. Zelfs wordt er nu hop verbouwd waar de twee Markelose bierbrouwerijen hun bier van gaan brouwen. Mooi toch!

Wat is het toch dat streekproducten zo ‘hot’ zijn. Uiteindelijk zijn het gewoon eerlijke producten waar onze boeren dagelijks voor staan. Volgens mij is het een kwestie van goede marketing, een mooie naam, goed verhaal en herkenbaarheid. Onze opa zou wel hebben gezegd ‘ne mooien kop dut ’t gat verkopen’.

Leu loat oe good goan!

Jan Henk Berendsen