- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Oppositie wil duidelijke kaders vluchtelingenopvang

20140303 nelhilbrink

20140303 nelhilbrinkDe oppositiepartijen D66, PvdA en SP roepen het college op tot een duidelijker beschrijving van de kaderstellende uitgangspunten rondom de opvang van vluchtelingen in Hof van Twente. De 3 partijen hebben dit vanavond kenbaar gemaakt in een gezamenlijk persbericht. De partijen stellen dat de Notitie Uitgangspunten Vluchtelingenopvang die is opgesteld een goede start is, maar dat er duidelijkere kaders zou moeten worden meegegeven. Inwoners zouden dan beter kunnen zien waar de gemeente mee bezig is en het college spelregels krijgen waarbinnen zij aan de slag kan met de opvang en op basis waarvan de gemeenteraad haar controlerende rol kan uitvoeren. Nel Hilbrink is groot voorstander van die duidelijkheid: “Het is te gek voor woorden, dat we 1,5 jaar gevraagd hebben om een debat over de opvang van vluchtelingen in onze gemeente. Wil je draagvlak creëren, dan is het noodzakelijk om openheid te betrachten en niet zoals op het Tuindorp gebeurt is de mensen confronteren met een reeds genomen besluit, waaraan niets meer te veranderen valt.”

Deze transparantie over het vluchtelingenbeleid is een van de aandachtspunten voor de 3 fracties. Ze vinden het belangrijk dat het college regelmatig rapporteert over de voortgang, onder meer over het aantal gehuisveste statushouders per wijk/kern. Een ander punt van aandacht bij crisisopvang is te streven naar een crisisopvang voor minimaal 1 week in plaats van enkele dagen om het gesleep van mensen te beperken.

De 3 fracties stellen ook vraagtekens bij de toewijzing van huurwoningen, indien statushouders voorrang krijgen. In een aantal kernen is het voor jongeren nu al lastig om betaalbare huurwoningen te vinden. D66, PvdA en SP vinden dat toewijzing van huurwoningen aan statushouders niet ten koste van de wachttijden mag gaan en vraagt ook te kijken naar alternatieven zoals bijvoorbeeld het plaatsen van tijdelijke woningen en onderzoeken van mogelijkheden van leegstaande gebouwen. “Naast zorgen biedt de opvang van vergunninghouders ook kansen, op de korte en lange termijn. Zeker voor de kernen, waar sprake is van vergrijzing en ontgroening en krimp, waar misschien een school moet sluiten, biedt het huisvesten van jonge gezinnen kansen. Van belang deze kansen te herkennen en benutten”, aldus fractievoorzitter Alice Olde Reuver of Briel van D66.

Spreiding van grote aantallen asielzoekers over alle kernen en buurtschappen is volgens de 3 fracties belangrijk voor de integratie. Het kan volgens de fracties niet de bedoeling zijn vluchtelingen alleen op te vangen in sociaal zwakkere wijken omdat daar de betaalbare huurwoningen staan. Integratie zou veel duidelijker in de nota moeten worden opgenomen, waarbij naast Nederlandse taalles vanaf dag 1 ook aandacht is voor aspecten in onze samenleving die afwijken van de cultuur van het land van herkomst van de vluchteling. De fracties stellen voor hiervoor een zogenaamd buddysysteem op te zetten.

De behandeling van de Notitie Uitgangspunten Vluchtelingenopvang staat op de agenda van de gemeenteraad van komende dinsdag.