- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

“One more time” Frank Graham Cycle Liberation Tour

Voorpagina Brochure FGCLT2017 (1)

Het Canada Comité Markelo is momenteel volop bezig om het programma van de derde en tevens laatste editie van de Frank Graham Cycle Liberation Tour uit te werken. De eerste tour in 2013 droeg het thema de ‘bevrijdingsroute Normandië’. In 2015 kwam daar een vervolg op met de ‘vervolgingsroute Auschwitz’. De derde editie die gepland staat in 2017, krijgt het thema ‘verzetsroute Zuid Oost Engeland’ mee. “Tijdens deze tour is het de bedoeling dat de deelnemers verschillende etappes afleggen in Engeland en Nederland. “One more time” zullen 25 Canadese en 25 Nederlandse jongeren gezamenlijk bekende en minder bekende plekken bezoeken die ons aan het verzet doen herinneren,” aldus Gert Jan Oplaat. De derde Cycle Liberation Tour maakt de trilogie compleet.

DSC_9049Volgens het concept-programma zullen op 18 april de Canadese fietsers en hun begeleiders in Nederland aankomen. Een paar dagen later zullen zij gezamenlijk met de Nederlandse deelnemers, richting Zuid Oost Engeland vertrekken waar zij een aantal interessante musea en monumenten zullen bezoeken. Volgens de planning zal de tour op 23 april in Zeeland zijn waar zij onder andere Neeltje Jans zullen aandoen. De tour gaat dan verder door Nederland waar zij onder meer het museum Engelandvaarders in Noordwijk en de tulpenbollenkwekerij in de buurt van Enkhuizen zullen bezoeken.  De tour gaat verder richting de Afsluitdijk naar Friesland. Hier staat  het Fries verzetsmuseum op het programma. Vervolgens zal de derde editie van FGCLT haar weg vervolgen richting Groningen  en zullen zij daarna een “meet en greet” hebben met de gastgezinnen in Loenen, Putten en Apeldoorn waarna de intocht in Markelo gepland staat op zaterdag 29 april 2017.

DSC_9052Tijdens deze intocht zal de Candese Pipe en Drumband het geheel muzikaal ondersteunen. Uiteraard hoopt de organisatie van harte dat ook tijdens deze derde editie de veteranen Frank Graham en Bert Reynolds weer aanwezig zullen zijn. Gert Jan Oplaat heeft Frank Graham namens het Canada Comité gevraagd of hij in 2017 in Markelo aanwezig zou willen zijn.  Volgens Gert Jan hoefde Frank niet lang na te denken en antwoordde hij  “One more time, I will come to Markelo”.

DSC_9071Na de derde FGCLT is het aan de jongeren om te bepalen hoe zij inhoud gaan geven aan de herdenking. De jonge fietsers zijn de “ambassadors of freedom” die de fakkel van de vrijheid verder mogen dragen. De verjonging binnen het Canada Comité is reeds ingezet en zal de komende tijd verder worden doorgezet. In 2017 bestaat het comité tien jaar. Een aantal bestuursleden nemen in de herfst van 2017 afscheid waaronder Gert Jan Oplaat. “Er staat  dan een mooi en jong comité klaar waar ik veel vertrouwen in heb. Het is aan hen om te bepalen hoe ze invulling gaan geven richting het jubileumjaar 2020 wanneer 75 jaar bevrijding wordt gevierd,” aldus Gert Jan.