- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Maarkels trots

janhenk_sliderAls je de wat oudere Markeloërs vraagt naar ‘Maarkels trots’, Dan zal menigeen zeggen: ‘Gouden Aren’. Volgend jaar is het 60 jaar geleden dat dit zeer imposante feest werd gevierd in Markelo, compleet met veekeuringen, landbouwtentoonstelling, een grootse optocht, boerderijverlichting, dans- en muziekgroepen uit heel Europa en iedere avond diverse optredens.

Zeker voor 1957 was dit een niet te evenaren feest, dat voor veel Markeloërs nog steeds tot de verbeelding spreekt. Een spraakmakend jubileum van de drie grote Markelose coöperaties; de Boerenleenbank, De Melkfabriek en de Veevoercoöperatie, maar wat is er nog van over?

De melkfabriek heeft zijn laatste dagen geteld, voordat de sloopkogel er tegenaan gaat. De veevoercoöperatie, die door vele fusies nog maar weinig Markelo’s bloed heeft, is al jarenlang onderwerp van discussie tussen voor- en tegenstanders. En nu verdwijnt ook de Rabobank nog eens uit het Markelose straatbeeld. De bank die voor velen nog steeds het gevoel geeft van de oude Boerenleenbank, het gevoel van ONZE bank. Weer een leeg gat in Markelo.

Afgelopen week hebben we het overal kunnen lezen. In een brief die wij thuis in de bus kregen stond: “We passen ons aan op de veranderende klantwensen en sluiten ons kantoor in Markelo”. Echt waar daar zakt mij de broek van af! De eerste Markeloër die heeft gezegd “doe de bank maar dicht”, mag gaan staan!

Omdat wij meer gaan telebankieren, meer gaan pinnen en geld uit de flappentap halen, is de bank overbodig, maar ligt dat aan ons? Als je geen andere keuze hebt moet je wel. Door het veranderende beleid van de banken is ons dit geleidelijk aan opgedrongen. Natuurlijk begrijp ik het dat de Rabobank vanuit commercieel oogpunt het bankkantoor in Markelo wil sluiten omdat dit niet meer uit kan, maar kom er dan ook eerlijk voor uit en maak er geen mooi verhaal van.

Nu kunnen we een adviseur aan huis krijgen en ze willen je het geld zelfs aan huis brengen. Alles onder het motto: ‘wij willen dichter bij onze klanten staan’, ja, ja! Onze opa zei altijd al wel: “as ze völle an oe kunt verdenen, dan bint ze d’r wal” en volgens mij had hij gelijk.

Vroeger werd er geld geleend bij de rijke families. Om de macht van het grote geld te breken werden er boerenleenbanken opgericht. Nu hebben de banken zoveel macht gekregen dat het wellicht weer tijd is om een eigen boerenleenbank op te richten. De tied zal ’t lear’n.

Leu loat’oe good goan!

Jan Henk Berendsen