- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Heft in eigen handen

joke_kottelenbergDe Boer en Boerin zijn vanmiddag in de auto gestapt naar een verjaardagsfeestje. De boerendochters en boerenzoon zijn ook uitgenodigd. Dus de kust is veilig.

Het weer voorspelt niet veel goeds. Overal donkere wolken aan de lucht, af en toe vallen er een paar druppels. Wij koeien lopen nu weer dagelijks in de wei en moeten ons zelf voorzien van een heerlijke maaltijd. De Boer is vergeten ons een paraplu mee te geven en dus kunnen wij nergens schuilen.  De Boer en Boerin zitten heerlijk binnen en genieten van een hapje en drankje. En wij dan? Tegen eind van de middag begint het te hagelen. We kijken op de klok en het is bijna vijf uur. Nu is het wel genoeg geweest voor vandaag.  Normaliter gaan wij ook om deze tijd naar de stal. Dus wie durft? Niemand? Ik wel en daar gaan we met z’n allen op weg naar de stal.

De grote schuifdeuren staan open. Dus waarom niet even de stal van de andere zijde gaan bekijken? Het jongvee stond ons aan te staren en begonnen te loeien: “Wat doen jullie hier?” “Wij gaan even koekeloeren.” is mijn antwoord.

‘’Ja Boer en Boerin, als de kat van huis is dan dansen de muizen…..”

De volgende dag is het ’s morgens mooi weer en dus de Boer doet de koeien weer naar buiten in de wei. Voor de middag zijn de weersverwachtingen minder mooi. De Boer moet die middag weg en geeft de Boerin de opdracht als het weer omslaat, doe dan de koeien maar naar binnen. ‘’Dan voorkomen we dat ze weer het heft in eigen handen nemen, dan neem jij nu het heft in eigen hand.

‘Zogezegd, zo gedaan’. Tegen de klok van drie uur slaat het weer om. Regen, hagel…… Dus ik loop naar de wei en zeg tegen de dames: “Kom maar naar binnen, de avondmaaltijd ligt al klaar en eet smakelijk”.  De koeien kijken mij verbaasd aan en denken: “Wat is dit nou? Het is drie uur.”   Na wat aarzelen gaan ze toch maar naar de stal en genieten van de heerlijk maaltijd.

Fijne zondag!

Markelose Boerin