- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Sociale controle, ook in het ‘t Vlier

joke_kottelenbergIedere ochtend fietsen twee heren bij ons langs. Of het nu zomer, herfst, winter of lente is. Zodra het buiten licht is, gaan zij fietsen.  Vorig week werd de klok een uur vooruit gezet. Ik had natuurlijk de wekker meteen op de juiste tijd gezet en zo als altijd gaan we om 6.00 uur naar de stal. De lampen aan en de koeien keken ons nog slaperig aan: “Moeten wij nu al uit bed”.   Ook de heren kwamen een uur later bij ons langs over de weg. Iedere ochtend zie je ook een auto heel langzaam voorbij rijden, genietend van de omgeving, mensen die even een ommetje maken met de hond….

Bijna iedere zaterdag komt mijn moeder even bij ons op de koffie en doet zij een paar huishoudelijke klusjes.  Stil zitten en niets doen, nee dat kan ze niet.

Als ze het ‘werk’ af heeft, gaat zij weer naar huis. Gauw even de jas aan en naar huis. Ze stapt in de auto en daar gaat ze. Niet wetend dat zij een aantal passagiers meeneemt.  De jonge poezen, waar zijn zij gebleven? Overal roepen en kijken, maar geen poes te bekennen. Het zou toch niet waar zijn?

Een paar dagen later kregen wij een telefoontje van de buren: “Zijn jullie jonge katten kwijt?” De fietsende heren waren bij u aan geweest en hadden deze katten ontdekt in de berm, dicht bij de sloot.  Ja hoor, dat waren ze. Iedereen weer blij.  De katjes waren onder de motorkap van de auto gekropen, lekker warm. Zij wilden de wereld ook weleens verkennen en een keer de grens over naar het Gelderse. Maar helaas ging de reis niet volgens wens.

De koeien lopen bij ons van het vroege voorjaar tot het late najaar in de wei.  De koeien kijken ook altijd naar andere weilanden om te kijken of het gras daar groener is.  Vooral als ze voor de eerste keer buiten in de wei komen. Klara dacht: “Ik wil ook een keer proberen om over de draad te springen en kijken of ik goed kan zwemmen’’. En daar stond ze midden in de sloot, heerlijk genieten van het mooie weer. Maar deze pret duurde niet lang. Wij kregen een telefoontje van de fietser, die het schouwspel had gezien.

De sociale controle, buurtwacht of hoe je het ook noemen wilt. Toch is dat soms wel makkelijk. Zij houden de omgeving nauwlettend in de gaten.

Fijne zondag!