- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Uitgelicht: Wemekamp Rietdekkersbedrijf / TuinChamp

Fotografie-Marjan-Noteboom-Tuinchamp-Maarkelsnieuws_20160324DSC_7933_

Hoe lang het rietdekkersbedrijf precies bestaat, is niet bekend. De familie Wemekamp heeft nog een document uit het jaar 1810, waaruit blijkt dat de familie toen al het ambacht van het rietdekken uitoefende.
De familie Wemekamp komt oorspronkelijk uit Den Ham, een dorp waar in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw veel concurrentie was van andere rietdekkers. Toen de vader van Marcel, Jan Wemekamp, het bedrijf van diens vader wilde overnemen, zag hij in Markelo meer kansen voor een rietdekkersbedrijf dan in Den Ham. Eind jaren ’80 hebben de ouders van Marcel daarom een boerderij gekocht aan de Hogedijk te Markelo, om hier het bedrijf voort te zetten.

De jaren die daarop volgden, stonden in het teken van groei van het rietdekkersbedrijf. Langzaam maar zeker groeide het personeelsbestand, op het hoogtepunt tot 16 à 18 personeelsleden in vaste dienst en ongeveer 10 zomerkrachten. Marcel was in het weekend en in de schoolvakanties meestal te vinden op het bedrijf en werkte mee op projecten ‘op het dak’ of deed de bevoorrading voor projecten. Na zijn MBO-opleiding Bouwkunde koos Marcel voor een HBO-opleiding Vastgoed/Makelaardij in Groningen. Zijn ambitie op dat moment was om ooit architect te worden. Na een jaar in Groningen te hebben gestudeerd, stopte hij echter in 2006 met de studie en ging fulltime in het bedrijf van zijn vader werken. De eerste jaren heeft Marcel veel meegewerkt op verschillende projecten, maar vanaf het jaar 2008 heeft hij zich meer toegelegd op het maken van offertes, het houden van gesprekken met klanten en meer kantoorwerk, zoals planning en dergelijke.

Fotografie-Marjan-Noteboom-Tuinchamp-Maarkelsnieuws_20160324DSC_7953_De werkzaamheden van Wemekamp Rietdekkersbedrijf bestaan uit het dekken van nieuwe rietdaken, het vervangen van oude rietdaken, het verzorgen van reparaties en preventief onderhoud. Dit kan bij boerderijen zijn, maar tegenwoordig ook steeds vaker bij villa’s, garages, schuren en tuinhuisjes. Het riet komt voor 25% uit Nederland. De rest wordt geïmporteerd uit andere landen, veel uit China, maar ook uit Oostenrijk, Duitsland, Turkije, Roemenië. Riet dat goed gedroogd en op de juiste manier verpakt naar Nederland komt, heeft een langere levensduur. Wemekamp koopt zelf in vanuit China, het transport en de logistiek regelt het bedrijf zelf. In zeecontainers komt het riet in grote hoeveelheden naar Nederland. Opslagruimte heeft het bedrijf genoeg: mocht aan de Hogedijk alles vol liggen, beschikt Wemekamp nog over een opslagloods aan de Industrieweg.

Het werkgebied van Wemekamp strekt zich uit over een straal van 80 kilometer rondom Markelo. Het bedekken van een woning met riet is een tijdrovende klus: met een gemiddelde woning zijn 4 personeelsleden ongeveer 3 weken bezig. Er kan niet gewerkt worden als het regent, de ondergrond moet namelijk droog zijn als het riet wordt aangebracht. Een onderdeel waarin Wemekamp zich onderscheidt van veel andere rietdekkersbedrijven is de aandacht voor de bouwfysica van de woning. Dat wil zeggen: is de kap wel geschikt om met riet te bedekken? Een geïsoleerde luchtdichte kap verlengt namelijk de levensduur van het rieten dak. Bij nieuwbouwprojecten probeert Marcel dit bij architect of aannemer aan de orde te brengen. Bij renovatie van rieten daken onderzoekt Marcel of het dak optimaal is voor riet. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan Wemekamp dit voor de klant realiseren. Twee personeelsleden van Wemekamp zijn namelijk ook timmerman en kunnen het dak op zo’n manier isoleren, dat de levensduur van het riet optimaal is.
Bij oplevering van een project wordt er een luchtdichtheidstest gedaan om te voorkomen dat het rietendak voortijdig verteert. Om dit te voorkomen is het zaak dat de aannemer de lekkages voor 100% herstelt en daarna een herkeuring laat doen.

Naast nieuwbouw- en renovatieprojecten biedt Wemekamp haar klanten onderhoudscontracten aan. Klanten die een onderhoudscontract hebben afsloten, worden één keer per twee jaar bezocht en dan wordt het dak waar nodig onderhouden of bijgewerkt. Op die manier komen klanten niet voor grote verrassingen te staan als blijkt dat het riet gerenoveerd of vervangen moet worden. Een rieten dak gaat gemiddeld zo’n 35 jaar mee.

Fotografie-Marjan-Noteboom-Tuinchamp-Maarkelsnieuws_20160324DSC_7939_Op het moment dat de bouwcrisis toesloeg in Nederland, had dat tevens invloed op rietdekkersbedrijven. Ook Wemekamp ontkwam er niet aan om eens goed te kijken naar de bedrijfsvoering. Zoals in de hele bouwsector het geval was, liep ook bij Wemekamp de omzet terug, dus er moesten maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat het bedrijf kon blijven bestaan. Het personeelsbestand is teruggebracht naar 8 vaste personeelsleden en enkele zomerkrachten.

Fotografie-Marjan-Noteboom-Tuinchamp-Maarkelsnieuws_20160324DSC_7931_

In 2012 is het nieuwe kantoor geopend aan de Hogedijk en in datzelfde jaar is Marcel naast het rietdekkersbedrijf een nieuw bedrijf gestart, te weten TuinChamp. Tijdens een bezoek aan China zag Marcel diverse riet- en wilgenmatten en daar kwam hij op het idee om te starten met de verkoop van deze matten via een webshop. TuinChamp levert rietmatten, wilgenmatten, boomschorsmatten, bamboematten en heidematten. Deze matten zijn bijvoorbeeld te gebruiken als een natuurlijke afscheiding voor tuinen en erven. TuinChamp is een webshop, dus bestellingen lopen allemaal via internet.

Fotografie-Marjan-Noteboom-Tuinchamp-Maarkelsnieuws_20160324DSC_7948_Klanten kunnen hun bestelling zelf afhalen, maar bezorgen kan ook. Daarvoor maakt Wemekamp gebruik van een koeriersdienst die dagelijks de bestellingen ophaalt en aflevert bij de klant. Net als bij het rietdekkersbedrijf heeft Wemekamp ook bij TuinChamp alles in eigen beheer: de inkoop, de logistiek en het transport. De producten worden zelf geïmporteerd uit China, Indonesië, Polen en Oostenrijk en komen in grote hoeveelheden naar Nederland. Ondanks dat Marcel tot nu toe nog niet veel reclame heeft gemaakt voor TuinChamp, is hij erg tevreden over de ontwikkeling van dit bedrijf.

Fotografie-Marjan-Noteboom-Tuinchamp-Maarkelsnieuws_20160324DSC_7952_Zijn werk binnen het rietdekkersbedrijf en TuinChamp kosten hem veel tijd; in de zomer maakt Marcel makkelijk weken van rond de 60 uur. De winterperiode is meestal rustiger. Lange werkweken weerhouden hem er niet van om bezig te zijn met vernieuwing. Het mooie van zijn vak vindt Marcel het contact met klanten, maar ook tussen de medewerkers op een project is hij graag. Geen dag is hetzelfde, dat maakt het voor hem zo’n leuk vak. Kijkend naar de toekomst hoopt Marcel over zo’n jaar of 10 het bedrijf over te nemen van zijn vader.