- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

ABZ maakt te veel herrie

Arkervaart maart 2015

Een geluidsrapport dat is uitgevoerd in opdracht van ABZ Diervoeding bewijst het gelijk van omwonenden. In de voorwaarden van de in 2007 en 2010 verleende vergunningen stond dat de geluidssituatie na getroffen geluidmaatregelen getoetst moest worden. De gemeente werd er door overbuurman Ferdinand van der Zee op gewezen dat deze toetsing nooit had plaatsgehad, terwijl volgens zijn eigen metingen de vergunning werd overtreden. Eind november 2015 is vervolgens op aandringen van de gemeente door LBP|SIGHT in opdracht van ABZ diervoeding een meetonderzoek uitgevoerd om de geluidssituatie te toetsen aan de vergunning. Uit de rapportage van dit onderzoek blijkt dat ABZ niet aan de vergunde geluidwaarden voldoet. De diervoederproducent dient uiterlijk 1 maart 2016 met een plan van aanpak te komen voor geluidwerende maatregelen, ook dient men vrachtverkeer buiten de dagperiode te voorkomen.

Van der Zee had zijn vraagtekens bij een eerder geluidsonderzoek dat door ABZ Diervoeding werd aangedragen bij de vergunningsaanvraag voor de forse dakopbouw. Dit was voor hem aanleiding voor zijn eigen metingen en het verzoek naar de gemeente om handhavend op te treden tegen de geluidsovertredingen voor ABZ. De gemeente heeft ABZ vervolgens gevraagd het onderzoek te laten uitvoeren. “Met het recente onderzoek is de ondeugdelijkheid dus aangetoond,” aldus Van der Zee. De correspondentie tussen Van der Zee en gemeente was voor hem aanleiding voor een inspraakreactie in de gemeenteraad, ook waren er vragen vanuit D66 en PvdA rondom deze kwestie. Overigens zou Van der Zee graag zien dat er een onafhankelijk onderzoek zou hebben plaatsgevonden in opdracht van de gemeente: “Nu heeft de gemeente de slager z’n eigen vlees laten keuren.” Het in november uitgevoerde onderzoek zou zonder aandringen van Van der Zee volgens hem niet hebben plaatsgehad.

abz_oud_nieuw1Tekening oude en nieuwe situatie dakopbouw

Uit het door LBP|SIGHT opgestelde rapport naar aanleiding van metingen op 23 en 26 november 2015 blijkt dat in de avond- en nachtperiode een overschrijding waarneembaar is van 2-3 decibel voor woningen tegenover de fabriek aan de Goorseweg en een overschrijding van 6 decibel voor de Prinses Irenestraat. Elke verhoging met 10 decibel betekent een vergroting in vermogen of energie met een factor 10. Overigens staat in het rapport ook vermeld dat een transportbeweging aan de Goorseweg voor 7.00 uur niet is vastgelegd in het onderzoek en dat deze beweging naast in strijd met de vergunning ook in strijd is met het Activiteitenbesluit, waardoor daarvoor zelfs niet zonder meer een vergunning zou kunnen worden verleend.

abz_vrachtauto

Op de vraag van onze redactie of de gemeente handhavend gaat optreden geeft de gemeente aan dat het handhavingstraject al is ingezet. Tussen ABZ Diervoeding en de gemeente zijn nadere afspraken gemaakt om de overtreding op te heffen. In augustus of september van dit jaar zal een nieuwe controle worden gepland om na te gaan of ABZ op dat moment wel aan de vergunde geluidwaarden voldoet. ABZ heeft richting gemeente aangegeven dat ze nader onderzoek zal laten uitvoeren om te bepalen welke geluidsisolerende maatregelen mogelijk zijn om het geluid dat vanaf de fabriek buiten te horen is te beperken. Met betrekking tot het vrachtverkeer geeft de gemeente aan dat het zaak is dat deze uitsluitend tussen 7.00 en 19.00 uur plaatsvinden en niet meer daarbuiten. ABZ dient uiterlijk op 1 maart 2016 een plan van aanpak in te dienen met betrekking tot aan te brengen geluidwerende maatregelen en gaat zich inspannen om transportbewegingen op het bedrijfsterrein buiten de dagperiode te voorkomen.

De gemeente gaat er overigens vanuit dat ABZ haar afspraken na zal komen en ziet op dit moment geen aanleiding voor een extra onderhoud met de diervoeder dan wel extra handhaving op de geluideisen. Mocht na de controle in augustus/september blijken dat ABZ zich hieraan niet kan/wil houden, dan wordt de vervolgstap uit de vastgestelde handhavingsstrategie gevolgd. Als het bedrijf in gebreke blijft, dan kan er eventueel een dwangsomprocedure worden opgestart.