- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Natuurlijk Lekker

joke_kottelenbergZondagmorgen slapen de boer en boerin soms een kwartiertje uit. Nog een keer de wekker op sluimer en dan aan het werk. Dan kom je in de stal en zie je er is vannacht een kalfje geboren.

De koe ligt in de box en is nog niet goed ter been. Bekkeninstabiliteit?! De koe komt moeizaam in de benen en gaat naar een relaxhok, een hok rijkelijk gevuld met stro. Het kalfje mag mee en samen genieten ze van de kraamtijd. Aangrenzend aan de kraamstal is een groot stro hok met een aantal kalveren. Zij hebben daar veel plezier en drinken heerlijk uit een grote speenemmer (Milkbar) waaraan maximaal zes kalveren (kunst)melk kunnen drinken.

Op een ochtend zeg ik tegen de boer: “De heren en dames hebben de melk niet opgedronken, die moeten wij even extra aandacht geven vandaag.” Tegen het eind van de middag voer ik de kalfjes weer, en weer de melk niet opgedronken. Hoe kan dat? Zouden zij de melk niet lekker vinden en geven ze de voorkeur aan echte melk? Voelen zij zich een beetje ziek? Ja, wij voelen ons ook niet alle dagen kiplekker. Dus even afwachten maar.

De volgende ochtend weer hetzelfde liedje. Dan moet de Boer de kalfjes toch maar even een ‘opkikkertje’ geven.

’s Avonds tijdens het melken, ga ik de kalfjes voeren en tot mijn verbazing zie ik dat het ‘probleem’ zich vanzelf heeft opgelost. De koe in de kraamstal staat relaxt langs het scheidingshek, en de kalfjes drinken heerlijk bij de koe. Natuurlijk Lekker!

Fijne zondag.