- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Napoleon en Gouden Aren

gertja_onsproatVanmorgen luisterde ik, terwijl ik met een kop koffie de krant zat te lezen, naar Hofstreek FM. Een mooi Maarkels programma dat gepresenteerd wordt door Henk Hondelink en zijn harem. Henk was er toevallig nu niet bij, omdat hij met zijn ‘Beatenberg groep’ op wintersport is. Henk presenteert dit programma elke week weer met een van zijn dames. Dit programma is wel iets waar we trots op mogen zijn. Het geeft verenigingen, ondernemers en mensen uit ons dorp de mogelijkheid om wat te vertellen of reclame te maken voor hun club of organisatie. Anne, jij zult wel niet vaak kunnen luisteren, omdat je druk bent met je bootcamp op zaterdagmorgen.

Gistermorgen was een van de onderwerpen het Stokkums toneel. Dirk Dijkman vertelde over het enthousiasme van de spelersgroep en dat het moeilijk is om een stuk zo te maken dat alle spelers ook een rol krijgen. Markelo ademt dan ook toneel en het is zeker niet alleen voor ouderen. Kijk naar het PJGO-toneel dat grote successen viert met allemaal jongeren die je een geweldige toneelavond bezorgen. Ook in de buurtschappen zie je elke keer weer jonge talenten op staan zoals een Marieke Hofmeijer uit Elsen, die nu deel uitmaakt van het gezelschap van de Wierdense revue. Als je om je heen kijkt en alles op de rij zet, mogen we mega trots zijn op ons toneeldorp Markelo. Bijna iedere buurtschap komt wel met een uitvoering. Daarnaast kennen we nog Bilderdijk, die meestal met wat serieuzere stukken komt en zich daarmee wil onderscheiden. Natuurlijk hebben we ons openluchtspel in de Kösterskoele en ‘de Klucht in de openlucht’ die ik zelf mag schrijven. Dit jaar wordt het een stuk over Napoleon. Op hilarische wijze wordt de slag om de Koonderinkshook gespeeld. En voor volgend jaar staat het stuk ook wel weer in de steigers. Dan speelt de klucht in de openlucht ‘Gouden Aren’. In 2017 is het 60 jaar geleden dat er in Markelo het feest der feesten is gehouden met veel buitenlands en zelfs koninklijk bezoek.

Anne, jij bent altijd heel actief met dansjes en dansgroepen bijvoorbeeld voor Koningsdag. Dat komt goed uit, want voor 2017 voor ‘Gouden Aren’ hebben we voor de ‘klucht in de openlucht’ een aantal ‘buitenlandse’ dansgroepen nodig. Kan ik je vast ‘boeken’ daarvoor zodat jij de dansjes voor je verantwoordelijkheid neemt…. want ach als je pa dat moet doen wordt het een tenentrap polka.

—-

Hoi pap,

anne_onsproatNee pap dat heb je goed, ik begin op zaterdagochtend half 10 met de bootcamp. De auto volgepakt met kettlebells, bokshandschoenen en gaan met die banaan. Gisteren stond het motorcrossterrein op het programma. Daar ging ik met mijn auto naar toe en daar stond ik ineens bijna andersom op de Potdijk. Het was glad. Met m’n hart in mijn keel ben ik voorzichtig verder gereden. Langzaam kwam iedereen aangeglibberd. Rennen over de bulten van de motorcross baan daar word je moe van… ondertussen heb ik jouw kerstcadeautje en mijn nieuwe speeltje de GoPro uitgetest. Gaaf joh, filmpjes en foto’s volgen nog! Als je het wil zien kijk dan even op facebook: Bootcamp Markelo.

Hofstreek FM luister ik eigenlijk nooit naar, alleen met Markelo’s Feest. Vaste prik op vrijdag, raad waar Henk Hondelink staat. Oh ja, even over het toneel, de ene na de andere klucht wordt hier uit de hogehoed getoverd. Knap hoor, maar het lijkt wel veel op elkaar vind ik. Hulde aan de toneelspelers en ja, het zijn er inderdaad best veel. Ik kan zelf niet toneelspelen en ik heb het volgens mij al eens eerder verteld, ik hou van drama stukken. Dus ben ik niet altijd van de partij.

Papa lees jij de columns van Niels uut Goor weleens? De laatste 2 waren verdomd goed. Eerst over drugs en daarna over het gevoel dat iedereen weleens heeft als je achter een auto zit die niet opschiet. Niels ken ik nog persoonlijk, hij was de baas van het nakomen op de Waerdenborch. En ja, ik moest nog weleens nakomen… Dat kwam vooral omdat ik me nog weleens versliep.

Gaat het verder wel goed met je? Je leeft zo’n eind terug. Dat doen oude mensen hè? Die praten vaak over vroeger. De Gouden Aren is 60 jaar geleden. Toen was jij nog niet eens geboren. Maar ik wil met plezier een dansje voor je maken. Napoleon is nog verder terug haha. En over Napoleon gesproken er gaan veel geruchten over dat pand in de Grotestraat. Heb jij dat ook gehoord? Ik ben benieuwd wat er van die geruchten klopt?

Later!