- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Verwend

janhenkberendsenHet jaar is nog maar net twee weken oud of er gebeurt weer van alles in ons Maarkel. Volop voer voor de sterke verhalen tijdens de vele nieuwjaarsbijeenkomsten die overal worden gehouden en is het niet waar, och dan maken we er toch gewoon een ander verhaal van.

Afgelopen week zag ik op Maarkelsnieuws dat Matthijssen de brillenzaak heeft gesloten. Gelukkig mankeert mij nog niets met de ogen (horen is soms wel wat minder), maar het is wel erg jammer voor Markelo dat er weer een zaak minder is aan de Grotestraat. Laten we hopen dat er snel weer een nieuw initiatief komt, want voor dat we het weten krijgen we net zoveel leegstand als in Goor.

Ook de Plus gaat de deuren binnenkort sluiten, maar gelukkig is dit maar voor tijdelijk. De winkel wordt compleet verbouwd en zal daarna weer helemaal voldoen aan de eisen van deze tijd. Ik was al lang blij dat ik sinds de laatste verbouwing alles weer zo’n beetje wist te vinden, trekken ze alles weer overhoop. In mijn ogen is er niets mis met de huidige winkel, maar goed, ik ben ook niet bepaald het prototype klant dat dagelijks in de winkel komt.

Als de deuren straks twee weken dicht gaan, zal dit wel weer voor het nodige geklaag leiden. Nu hoor ik menigeen al klagen als er toevallig een bepaald product eens een keer op is. Want ja, we zijn wel erg verwend. We verwachten dat alles iedere dag verkrijgbaar is, inmiddels 7 dagen in de week, altijd alles vers is en ook nog in een ruime sortering.

Dat was zo’n 50 jaar geleden wel anders. De tijd dat iedereen nog een ‘weekelbeukske’ had. Végé, Spar en Vivo, namen die al lang zijn verdwenen en ook het venten langs de deur is voorbij. Willem van ’n Dikken Hein, Get Kooijman, Grunte Sligman, Lok Hendrik en nog vele andere kleine middenstanders gingen wekelijks de boer op met hun winkelwaar. Je moest het maar doen met wat er was en anders moest je maar wachten tot de volgende week.

De gemeente is ook druk bezig om onze oosterburen te verwennen (de Goorsen) en niet zo’n klein beetje. Toen het nieuwe zwembad in Markelo kwam, werd al meteen de kruising Goorseweg/Potdijk aangepakt en werd de Potdijk omgetoverd tot felverlichte landingsbaan. Nu willen ze ook een complete lichtstraat over de berg maken, terwijl er langs de Herikeresweg nog geen lantarenpaal bij kan. Laat de Markelose kinderen maar in het donker fietsen! Hopelijk gaan ze nog eens in een breder verband naar de verkeersveiligheid kijken. Misschien is het een idee om ook een fietspad te maken langs de Roosdomsweg naar de sportvelden. Het liefst met lantarenpalen.

Onze opa sprak altijd van ‘drietens verwend’ of ‘verwende drietebule’, och, ‘t past wel aardig.

Leu, loat oe good goan!

Jan Henk Berendsen