- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Het jaar van PlanMooiMarkelo

vogelvlucht Mark ter Hofte

In 2014 kreeg de gemeente Hof van Twente de kans om de voormalige melkfabriek te kopen om hier een mooie plek voor Markelo te creëren. Er werden direct al een aantal wilde ideeën geopperd voor de invulling van het plein en er werd aangedrongen op een snelle sloop, zodat het snel een plek kon worden voor de Dorpsfeesttent. De gemeente koos echter voor een andere unieke route, inmiddels bekend als PlanMooiMarkelo. Samen met wethouder Harry Scholten kijken we terug op het proces tot nu toe en de nabije toekomst van het project. “We hebben het lef gehad om Gerard ter Hofte en Iljitsj IJsebrands het werk te laten doen,” aldus de wethouder. Volgens Scholten is mede door het gekozen proces veel betrokkenheid en sympathie ontstaan in Markelo voor het plan zonder dat dit voor vertraging heeft gezorgd. Begin april 2016, een jaar na de eerste informatiebijeenkomst, zouden volgens hem de sloopwerkzaamheden kunnen beginnen. Het moet uiteindelijk een mooie plek in Markelo worden waar Markelo trots op kan zijn.

PlanMooiMarkelo begon met de vorming van een initiatiefgroep die vervolgens op 2 april van dit jaar bij De Haverkamp een aftrap gaf voor het proces om te komen tot een nieuwe invulling voor de plek van de melkfabriek. Vervolgens hebben ruim 600 Markeloërs meegewerkt aan de basis voor de leefbaarheidsvisie in diverse workshops. Op 22 september presenteerden Gerard en Iljitsj de schets voor de nieuwe invulling gepresenteerd bij De Kroon.

csm_Harry_Scholten_1_e3df190ca5Harry Scholten is blij met de betrokkenheid van de mensen uit Markelo, maar roept ook iedereen op die wil meedenken in het vervolg of ideeën heeft voor invulling dit kenbaar te maken. Lokale betrokkenheid en invulling is volgens hem belangrijk. Dit wordt onderschreven door Gerard ter Hofte van de initiatiefgroep, die ook aangeeft op zoek te zijn naar mensen die niet zelf mee willen doen bij de realisatie of invulling. Denk bijvoorbeeld aan behoefte aan bepaalde voorzieningen op die plek in verband met een jaarlijks evenement. Aanmelden voor invulling of realisatie kan via de website van PlanMooiMarkelo.

Hoe de plek er uiteindelijk uit komt te zien is ook afhankelijk van de beschikbare financiële middelen. Scholten: “Er is een budget, maar dat is alleen voldoende om de basis te realiseren, voor de ‘specials’ in het plan zoeken we nog naar middelen.” De aankoop van de melkfabriek en realisatie van de nieuwe invulling vindt plaats met het budget dat oorspronkelijk gereserveerd stond voor de randweg. Die laatste zal er volgens de wethouder niet meer gaan komen. Wel werd er 250.000 euro gereserveerd voor de verkeersproblematiek in het centrum. De wethouder hoopt dat dit bedrag daar niet voor nodig is en dat ook dat bedrag kan worden toegevoegd aan de realisatie.

Begin 2016 zouden volgens Scholten de sloopwerkzaamheden kunnen worden aanbesteed om hiermee in april te kunnen starten.

20151214-PMM2-plan-mooi-markelo-werk-mee-uitvoering-realisatie-invulling