- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Heel Maarkel bakt of kookt in gala

gertja_onsproatHeyyyyy Anne, wat een drukke weken komen er aan. Maarkel bruist van de activiteiten. Er wordt opgeroepen om mee te doen aan de rage van bakken. De omwonenden van onze veevoederfabriek ABZ houden hun eigen ‘kookwedstrijd’. Die koken van woede als je tenminste de media moet geloven. Een aantal verzetten zich tegen de ophoging of uitbreiding van de voerfabriek en vrezen meer overlast. Natuurlijk verdient de oude coöperatie geen schoonheidsprijs midden in het dorp. Maar de situatie is historisch nu eenmaal zo gegroeid. En volgens de gemeente neemt met de investeringen de overlast juist af. Wie het weet mag het zeggen. Dat ding staat er nu eenmaal en is al langer verbonden aan Markelo dan menig bezwaarmaker. Ik denk dat tijdens de bezinnelijke adventtijd men maar eens een goed gesprek met elkaar moet hebben. ABZ de overlast zoveel mogelijk beperken en de omwonenden – dat zijn we toch eigenlijk allemaal – accepteren dat we gelukkig nog bedrijvigheid hebben in Markelo. Daarnaast zou de gemeente in overleg met het bedrijf aan een lange termijnplan van verplaatsing kunnen gaan werken.

Heyyyy Anne, doe jij mee aan heel Maarkel bakt. De horeca organiseert een bakwedstrijd voor wintertoetjes. Je kunt geen tv aanzetten of ze zijn aan het bakken en koken en weet ik wat niet allemaal. De meest vreemde figuren staan met meel te gooien, met millimeterwerk krenten te plaatsen, met passie een slagroom beslag te kloppen, met een timmermansoog een kers te plaatsen en nog veel meer. Wat een gedoe, ik ben meer van het eten. Ik zit te overwegen of ik me zal aanmelden. Anne hoe denk jij over mijn (koeke)bakkerskunsten?

Heyyyy Anne, heb jij je galajurk al in de plooien? Woensdagavond het eerste Markelose boekenbal bij boekhandel Prins. Daar presenteer ik mijn eerste boek. Ben ik best wel een beetje trots op. Net als op de verkoop ervan. Er vindt kennelijk een run om het boek ‘Mirrewinter op het platteland’ plaats. Bij voorinschrijving zijn er al meer dan 1.200!!!! boeken besteld. Dat belooft wat. Mensen kunnen bij Prins het boek voorbestellen en vanaf 3 december kopen. Fijn dat jij en Geert-Jan er bij zijn, daar proosten we dan maar op.

En eh volgend jaar organiseren we een koekebakkers wedstrijd…wie geeft zich op?


anne_onsproatHeyy Pap, ik heb ook gelezen dat omwonende van de coöperatie bezwaar hebben gemaakt. Waarom weet ik niet precies. Niet dat ik het zelf nou een heel mooi gebouw vind zo midden in ons dorp. Ik hoorde wel dat ze het gebouw willen verhogen. Weet je waar ik me het meest aan irriteer? Die grote vrachtwagens ook die van de ABZ die door ons dorp sjezen, ze zijn zo groot en de weg is zo smal, dat je denkt dat je van je fiets gereden wordt. Niet bepaald een veilig gevoel! Ik zeg: “De vrachtwagens weg uit Markelo.” Maar met een rondweg kan de vrachtwagen dan niet bij zijn werk komen en de boeren moeten hun voer ook krijgen, het is en blijft een lastige situatie.

En pap geef jij je maar niet op voor die bakwedstrijd. Dat kun je Markelo en jezelf niet aan doen! Je kan niet eens een ei bakken zonder je vingers te branden. Water koken tot er geen water meer in de pan zit en in plaats van spaghetti bolognese was het vermicelli bolognese. Nee, hou jij je maar bij de kant-en-klaar toetjes! Dat weet jij zelf ook wel, want na deze pogingen gingen we in het weekend dat we bij jou waren op vrijdag altijd naar de Mac, zaterdags kregen we chinees en als afsluiter haalden we op zondag patat bij De Haverkamp! Gelukkig heb je weer iemand die voor je koken kan, anders verhongerde je nog of moest je steeds uit eten haha. Misschien een voorstel voor de organisatoren om jou in de jury te zetten omdat je zo vaak buiten de deur at.

Ja pap we zullen er zijn woensdag gewassen, gestreken en strak in het pak. Boekenbal tussen de boeken? Ik ben benieuwd! 1.200 boeken al besteld? Dat is vast niet alleen in Markelo. Nou wij hebben het boek al, gesigneerd en met een foto van de schrijver op de achterkant. Het boek ziet er goed uit. Het is wel lastig om dat derde verhaal ‘Storm op kerstavond’ niet al snel even te lezen. Maar ja, anders is er in de kerk niks meer aan.

Een koekebakkersavond is net als voor jou, ook niets voor mij. Als ik moet koken zoals bijvoorbeeld: rijst met kip kerrie, heb ik alles behalve de rijst in huis. Ik heb niet zoveel geduld voor dat gekook, laat mij maar grasmaaien ha.

Groetjes,

De NIET keukenprinses.

Anne