- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Brief omwonende ABZ opnieuw op agenda raad

Arkervaart maart 2015Ferdinand van der Zee voelt zich als omwonende van ABZ Diervoeding niet gehoord door de gemeente. Dit heeft hij vanavond in de gemeenteraadsvergadering overgebracht aan de raadsleden. Van der Zee voert op dit moment een procedure tegen de gemeente over de vergunde uitbreiding van ABZ Diervoeding en is van mening dat de gemeente onvoldoende ingaat op de belangen van omwonenden en meer oog heeft voor het belang van de diervoederproducent. Sterker nog: tijdens een door ABZ Diervoeding georganiseerde informatiebijeenkomst voor omwonenden is hem naar eigen zeggen door 3 ambtenaren verzocht af te zien van zijn procedure. Ruim 80 omwonenden maakten bezwaar tegen de uitbreiding. De brief van Van der Zee was voor D66 aanleiding om hierover in diezelfde raadsvergadering vragen te stellen. Ook de PvdA had vragen, maar wil eerst nader geïnformeerd worden over de kwestie. De brief zal tijdens de komende raadsvergadering wederom op de agenda staan.

Volgens Van der Zee kan de verkeersproblematiek niet los gezien worden van ABZ Diervoeding, aangezien het bedrijf volgens hem verantwoordelijk is tot wel 75 vrachtwagenbewegingen per dag in de Markelose dorpskern. Met deze vrachtwagenbewegingen alleen al is een leefbare dorpskern volgens hem ver te zoeken en lijkt het een blokkade voor het project Plan Mooi Markelo.

Burgemeester Ellen Nauta gaf voorafgaand aan het betoog van de Markeloër aan dat ze niet zag dat omwonenden niet serieus genomen worden. Van der Zee gaf in zijn betoog aan dat zijn brief al de derde brief was over dit onderwerp. Volgens hem houdt de diervoederproducent zich niet aan de toegestane geluidsnormen en weigert de gemeente over te gaan tot adequate handhaving. Uit een eigen geluidsmeting van Van der Zee blijkt een sterke overschrijding van de normen. De gemeente schuift deze meting volgens hem terzijde, maar accepteert wel een geluidsmeting die in opdracht van ABZ Diervoeding is uitgevoerd. Van der Zee heeft sterke twijfels over de onafhankelijkheid van die meting.

Alice Olde Reuver of Briel gaf namens de fractie van D66 vanavond aan dat het jammer zou zijn als de gemeente de goodwill zou verliezen. Fred Rijkens gaf namens de PvdA aan er graag op terug te komen zodra hij de aanvullende informatie van het college heeft ontvangen. Wordt dus vervolgd.