- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Maak oe neet drok

janhenkberendsenVorige week werd de wereld opgeschrikt door de verschrikkelijke aanslagen in Parijs. Onbegrijpelijk dat dit soort dingen zo maar kunnen gebeuren binnen onze Westerse beschaving. Via de televisie en internet zitten we dagelijks eerste rang, wat betreft het volgen van alle ellende in de wereld. Bij het zien hiervan moest ik even terugdenken aan de herdenking van 70 jaar bevrijding begin dit jaar. Je realiseert je dan weer hoe belangrijk vrijheid, vrede en het gevoel van veiligheid zijn.

De wereld staat in brand, maar er zijn altijd weer mensen die de tijd hebben om zich om andere dingen druk te maken. Neem nou de intocht van Sinterklaas. Zie je daar weer een stelletje van die mafkezen die zich druk maken of zwartepiet nu lichtzwart of donkerzwart moet zijn. Onze opa zei al wel: “De weald is kats kapot.” Ondertussen zijn we zover dat ik het zelf ook zeg.

Gisteren zag ik op Maarkelsnieuws dat het onderduikershol op de kattenberg was gerenoveerd. Een erg mooi element dat onderdeel uit maakt van de Kerkepaden-Tichelroutes. Met medewerking van Loonbedrijf Lammertink, Bouwbedrijf Oonk-Noteboom, vele vrijwilligers en ondersteuning van de Rabobank is nu alles weer piekfijn in orde.

Ik hoop maar dat men in staat is om al die extreme acties van IS snel een halt toe te roepen, maar mocht het eens mis gaan, dan weet ik waar ik blijven moet.

Iets heel anders is de parkeerproblematiek. In Goor is er een hoop gedoe over het parkeren op de schoolfeestweide. Op de ene helft van het plein mag je de hele dag je auto zo neer zetten. Op de andere helft moet je een parkeerschijf voor je raam leggen. Als er nog een prijs komt voor het uitdenken van kromme regels, dan wil ik graag iemand voordragen.

De parkeerperikelen hebben ook Markelo bereikt. Gelukkig geen blauwe zones, maar de Markelose vrachtwagenchauffeurs zijn op dit moment niet blij. Er mag niet meer geparkeerd worden op de parkeerplaats van het zwembad en ook de parkeerplaats achter de voormalige melkfabriek is met kettingen afgesloten, zodat er helemaal niemand meer op kan. Nou daar heb je wat aan. Ook fijn voor je zaak, zoals voor Gerard Beverdam en Fietscity als er opeens tig parkeerplaatsen bij je deur verdwijnen.

Hopelijk dat het verstand met de tijd weer terug komt. Als je daar in Markelo tenminste maar geen medicijnen voor nodig bent. Dit jaar dachten we dat we met de komst van het nieuwe medisch centrum de service en toegankelijkheid zouden verbeteren. Vijftien jaar geleden ging je naar de huisarts en kreeg je meteen je medicijnen mee. Vervolgens kwam er een apotheek in Markelo, toen ging je naar de huisarts, je kreeg een recept en daarmee kon je dan naar de apotheek om je medicijnen op te halen. Nu hebben we een medisch centrum en waarachtig je moet ’s woensdag voor 11 uur je medicijnen bestellen, om die vrijdags na 15.00 uur te kunnen ophalen. Je moet straks wel helderziend zijn om te weten of je de volgende week misschien ook ziek wordt.

Leu, loat oe good goan!

Jan Henk Berendsen