- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Uitgelicht: Echte Bakker Meinders

bakker meinders nov 2015 (3)

‘Van de akker naar de bakker’. Dat is heel kort de omschrijving van één van de projecten waar Ruben Meinders op dit moment enthousiast mee bezig is. Inmiddels is het 20 jaar geleden dat Ruben de bakkerij overnam van zijn vader, maar dat is zeker geen reden voor hem om achterover te leunen. Integendeel, hij bruist van ideeën voor nu en voor de toekomst.

meinders (2)Ruben Meinders is de negende generatie Meinders op rij die voor het bakkersvak heeft gekozen. Het was voor hem niet vanzelfsprekend dat hij bakker zou worden. Van jongs af aan werd er thuis van hem verwacht dat er meegeholpen werd in de winkel, maar Ruben wilde zijn vleugels uitslaan en koos voor een opleiding in de bosbouw. Toen bleek dat de banen in de bosbouw niet voor het oprapen lagen, heeft hij alsnog de bakkersvakschool gevolgd en is daarna bij zijn ouders in de winkel begonnen. Sindsdien is er veel veranderd. Had vader Meinders, nu 78 jaar oud, één winkel en een receptuurboek voor vier producten, tegenwoordig is het assortiment eindeloos groot.

meinders (1)Ruben heeft de zaak overgenomen van zijn ouders en samen met zijn vrouw Hester hebben ze naast de winkel in Rijssen vestigingen geopend in Almelo, Wierden en Markelo. Tegenwoordig staan er ruim 50 personeelsleden op de loonlijst en dat is de reden dat Ruben meer en meer bezig is met planning en administratie en steeds minder zelf meewerkt als bakker. Wel vervangt hij personeelsleden bij vakantie of ziekte en dat doet hij altijd met plezier. Hester staat vooral in Rijssen in de winkel, maar iedere woensdag is ze bij toerbeurt te vinden in een van de andere winkels om op de hoogte te blijven van alles wat er speelt in de winkels.

Ambitie om nog meer winkels te openen is er niet, al zegt Meinders nooit nooit. Vier winkels zijn goed beheersbaar en dat geeft Ruben de tijd en ruimte om nieuwe projecten uit te denken. ‘Rubens inspiration’ is één van die projecten. In iedere winkel hangt een bord waarop hij kan schrijven welk speciaal product er die week gemaakt is. De ene keer kan dat bijvoorbeeld een speltbroodje zijn, de andere keer iets met fruit. In Rubens inspiration geeft hij zijn creativiteit alle ruimte.

bakker meinders nov 2015 (1)

Daarnaast is ‘Pain Rubèn’ een groot project, een eigen broodconcept afgestemd op de echte fijnproever. Pain Rubèn sluit aan bij de trend dat consumenten meer en meer kiezen voor ‘natuurlijke’ producten met een authentieke uitstraling. Dat heeft geresulteerd in speciale desembroden, waar Ruben erg trots op is. Hij legt uit dat deze broden meer vakmanschap vereisen. In deze broden wordt desem gebruikt in plaats van gist. Desem is een natuurlijk rijsmiddel waarmee het moeilijker werken is dan gist. Het vergt meer geduld en aandacht van de bakker om de kwaliteit constant te houden. Ook spelen temperatuur en vochtigheid van het meel een grote rol, de bakker moet meer inspelen op de omstandigheden. Resultaat van dit proces zijn smaakvolle, verse desembroden in verschillende smaken met Franse uitstraling.

Molen van Buursink - Bakker Meinders nov 2015 (4)Het nieuwste project is een lokaal project in samenwerking met de Stichting Maarkels Landschap en de Molen van Buursink. Met als motto ‘Van de akker naar de bakker’ gaat Ruben binnenkort roggebrood bakken van rogge die in Markelo verbouwd is en vervolgens in de Markelose molen is gemalen.

Molen van Buursink - Bakker Meinders nov 2015 (1)De Stichting Maarkels Landschap is opgericht in 2002 en nadat de eerste jaren de focus lag op het restaureren en onderhouden van agrarische gebouwen, zoals boerderijen en dwarsritschuren, heeft de stichting haar activiteiten uitgebreid met het verbouwen van verschillende granen. Met name rogge en haver zijn geschikt voor de Markelose gronden. In de zomer van 2015 is er voor het eerst Sint Jans rogge geoogst op diverse akkers in Markelo, onder andere aan de Oude Rijssenseweg, de Witterietsweg en op de Borkeld. Voorzitter Jan ten Tije van Stichting Maarkels Landschap heeft contact gezocht met Ruben Meinders met het verzoek of hij deze Sint Jans rogge wil gebruiken om daarvan roggebrood te bakken. De vakman in Ruben zag daarin wel een nieuwe uitdaging en is zodoende in contact gekomen met Jan ten Tije met Henk ter Welle als voorzitter van het bestuur van de Molen van Buursink.

Molen van Buursink - Bakker Meinders nov 2015 (3)

De Molen van Buursink gaat de Sint Jans rogge malen, onder toeziend oog van Ruben Meinders. Aangezien er gemalen wordt op de wind, is de structuur van de gemalen rogge niet altijd hetzelfde. In samenwerking met de Braakmolen in Goor wordt het graan geschoond en daarna in Markelo gemalen. Na de eerste maling was Ruben van mening dat het nog niet fijn genoeg was. Het wordt opnieuw gemalen en daarna zal Ruben opnieuw kijken of het geschikt is voor het bakken van roggebrood. Het is de bedoeling dat het eerste roggebrood begin 2016 in de winkel ligt en dat het roggebrood vast in het assortiment in Markelo wordt opgenomen. Voor de groep van ongeveer 15 vrijwilligers van de Markelose molen is dit een mooie uitdaging. Door gediplomeerd molenaar Henk Ruiterkamp uit Markelo wordt het hele proces nauwlettend in de gaten gehouden. De groep vrijwilligers zorgt ook voor de bezetting in het winkeltje in de molen, deze is 5 dagen per week open en verkoopt een groot scala aan broodmixen, diervoeders en aanverwante producten.

bakker meinders nov 2015 (4)De komende tijd wordt het druk voor Ruben. Naast het project roggebrood staat de feestelijke decembermaand voor de deur. Een maand waarin het voor de bakker extra druk is, met veel specialiteiten voor de feestdagen als sinterklaas, kerst en oud & nieuw. Er zijn plannen om in de toekomst meer bijzondere broden te bakken en gedurende de hele dag opnieuw te kunnen bakken. Misschien is het dan mogelijk om het assortiment uit te breiden met specialiteiten zoals bijvoorbeeld een mosterd/kaas broodje. In dit soort plannen kan Ruben Meinders al zijn creativiteit in kwijt. Die ideeën ontstaan vaak als hij aan het fietsen is op zijn racefiets. Dat fietsen is voor hem ontspanning en dan borrelt het soms van nieuwe ideeën en wilde plannen. Zijn vrouw Hester zegt soms gekscherend dat Ruben maar minder moet gaan fietsen, want hij komt elke keer met wilde plannen terug!

Op de vraag of Ruben nog een advies heeft voor jonge, startende ondernemers zegt hij: “gewoon afgaan op je gevoel en er zelf voor 100% achterstaan”. Hij spreekt uit ervaring als hij zegt dat hij zelf in het verleden soms de plank heeft mis geslagen, maar hij heeft altijd op zijn gevoel gehandeld en uiteindelijk komt het dan goed. Kijkend naar zijn eigen toekomst wil Ruben zichzelf verder specialiseren in de ontwikkeling van desembroden en naar nieuwe afzetmogelijkheden zoeken in de vorm van bijvoorbeeld een food festival, waaraan hij dan met speciale producten kan deelnemen. En in het achterhoofd kijkt hij al voorzichtig uit naar het jaar 2024, het jaar waarin Echte Bakker Meinders zijn 200-jarig bestaan zal vieren. Of dan inmiddels de tiende generatie de scepter zwaait, is nog maar zeer de vraag. De zoons van Ruben en Hester, Wouter en Bram, zijn nu 11 en 13 jaar en hebben nog geen idee of ze binnen de zaak werkzaam willen zijn. Ze helpen weleens mee met bijvoorbeeld de verkoop van oliebollen, maar daar blijft het voorlopig ook bij. Maar ja, zo is het bij Ruben zelf ook ooit begonnen……