- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Ossenhoornblazen en midwinterverhalen

Ossenhoornblazer 002

De Markelose Ossenhoornbloazers hebben ook dit jaar, inmiddels al weer voor de 27e keer, een fraai programma gemaakt voor de komende midwinterperiode. Op diverse locaties rondom Markelo wordt er in de decembermaand geblazen op de oeroude ossenhoorns. De optredens worden afgewisseld met het vertellen van prachtige verhalen en sagen die zich afspelen rondom de Midwintertijd. Het eerste optreden van de ossenhoornbloazers vindt plaats op de 1e zondag van advent 29 november. Op landgoed Weldam zal de groep om 14.30 uur ontvangen worden door de grafelijke familie zu Solms Sonnenwalde. Naast het blazen op de ossenhoorn zullen hier verhalen verteld worden op het voorplein van het kasteel. Om 16.30 uur wordt er vervolgens geblazen bij Herberg de Kemper en worden ook hier volksverhalen verteld bij het ‘lösse veur’.

20141219_wandeling1De ossenhoorn kan worden beschouwd als de voorloper van de veel bekendere houten midwinterhoorn. Van oorsprong werd er in Markelo geblazen op midwinteravond om de boze geesten te verdrijven en om het licht terug te krijgen. Later met de komst van het Christendom werd het aloude volksgebruik geïntegreerd met de christelijke gebruiken. In Markelo werd er nog tot begin 1900 geblazen op 1e kerstdag om de mensen te roepen om naar de Kerk te komen.

ossenhoornblazer-midwinterwandeling2014Na ongeveer een eeuw te zijn verdwenen is in 1988 de oude traditie in Markelo weer opgepakt. Er wordt door een tiental blazers op ossenhoorns geblazen, waarvan de oudste exemplaren meer dan 200 jaar oud zijn en altijd in Markelo zijn bewaard gebleven. Het blazen wordt afgewisseld met het vertellen van oude midwintervertelsels, zoals “Derk met ’n beer” en de verhalen rondom de midwinternacht waarin het water zou veranderen in wijn en de bergen tot goud.
De ossenhoornbloazers begroeten u graag bij hun optredens de komende midwinterperiode. Het volledige programma is als volgt:

Zondag 29 november (1e zondag van advent)
14.30 uur ontvangst door grafelijke familie zu Solms Sonnenwalde op landgoed Weldam.
16.30 uur blazen en vertellen van oude volksverhalen bij het ‘lösse veur’ van Herberg de Kemper.

Zondag 6 december (2e zondag van advent)
14.30 uur blazen en vertellen van oude volksverhalen bij theehuis de Hoestinkhof

Zondag 13 december (3e zondag van advent)
Midwinterwandeling van de Folkloristiche Vereniging Markelo m.m.v. de Ossenhoornbloazers

Zondag 20 december (4e zondag van advent)
14.30 uur blazen en vertellen van oude volksverhalen bij theehuis de Hoestinkhof
15.30 uur blazen en vertellen van oude volksverhalen bij het ‘lösse veur’ van Herberg de Kemper

ossenhoornblazer-midwinterwandeling2014Donderdag 24 december (mirreweentersoavond)
16.50 uur blazen bij de kerktoren volgens oude traditie
17.00 uur Mirreweentersluu’n (luiden van de kerkklokken)
17.10 uur Roop en antwoord vanaf verschillende locaties

Vrijdag 25 december (1e kerstdag / mirreweenter)
10.00 uur blazen voorafgaand aan de kerstviering in de Martinuskerk te Markelo