- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Koe Safari

joke_kottelenbergWij krijgen weer trek in winterse maaltijden als stamppotten, stoofpotjes, et cetera. Voor de koeien is de winterperiode oftewel stalperiode aangebroken. Zij vertoeven in de stal, liggen er warmpjes bij en krijgen een winterrantsoen aangeboden. Maar de koeien die met zwangerschapsverlof zijn, mogen nog even genieten van het buitenzijn en het laatste gras opeten. Iedere dag gaat de boer even kijken hoe het met deze ‘vrouwen’ gaat.   Wat voor datum is het vandaag? Wie is er uitgerekend en toont al tekenen dat zij gaat bevallen?

“Kun je even helpen? Klara moet vandaag naar binnen, zij heeft ‘tijd’ ‘’. Maar ja, de natuur gaat z’n eigen weg. Samen met de boer een wandeling maken naar het weiland en genieten van de omgeving, op weg naar de koeienfamilie. ‘Romantiek op de boerderij’.

Klara ligt helemaal aan het eind van het weiland, dichtbij de sloot en alleen. Dat is “vreemd. Zij zal toch niet….. Ja, hoor er ligt een kalfje bij Klara. Hoera, beschuit met roze muisjes.

Nu is de vraag: Hoe krijgen wij moeder en dochter naar huis? Ik blijf bij Klara en haar dochter achter en de boer haalt de shovel op. Maar gelijktijdig wordt de boerendochter ook uit de keuken gehaald en komen zij samen naar het weiland. Het kalfje wordt in de shovelbak gedaan, maar niet alleen het kalfje, ook ik ga in de shovel bak om het kalfje vast te houden. Klara moet meelopen. We gaan samen op weg naar huis. De andere dames zijn inmiddels nieuwsgierig geworden en komen polshoogte nemen. Klara heeft haar gedachten even ergens anders en ziet haar dochter niet meer dus loopt de andere kant uit. Natuurlijk gaat zij via een ander weiland terug naar de plek waar haar dochter is geboren. Altijd als je druk bent en op tijd ergens moet zijn, zijn de koeien tegendraads. De boerendochter stapt op de shovel en rijdt langzaam achteruit richting de stal. Ondertussen haalt de boer de trekker op en gaat op Safari tocht om Klara naar de stal te halen. Klara loopt vooruit en de boer met trekker achter Klara. Zo kan Klara niet meer ontsnappen en wordt zij naar de stal gebracht en weer herenigd met haar dochter.

Een nieuw arrangement is geboren: Koe Safari bij de Twentse Boerin.

Fijne zondag

Markelose Boerin