- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Opsporing verzocht

imagesOver de tweede wereldoorlog is veel geschreven in boekvorm, films etcetera. Ook de Stichting Heemkunde Markelo heeft, met betrekking tot Markelo, hierover diverse artikelen gepubliceerd naar aanleiding van gegevens die bij verschillende onderzoeken naar boven zijn gekomen. Veel aandacht is besteed aan de luchtoorlog boven Markelo, met name aan de neergestorte bommenwerpers en haar bemanning die daarbij het leven lieten en die in Markelo begraven zijn. De geschiedenis over genoemde luchtoorlog is echter nog niet compleet. Medewerkers van de Heemkunde zijn op zoek naar de volgende gegevens:

In de nacht van 23 op 24 september 1944 is aan de Vordensebinnenweg in Lochem een Lancaster 1, code :KC-M van squadron 617, bekend als de “Dambusters”neergestort. Een van deze bemanningsleden, de bommenrichter W.A.Rupert zou per parachute geland zijn op de Markeloseberg/Kattenberg. Hij zou opgevangen zijn door “burgers” en veilig zijn ondergebracht. Wie waren deze burgers en waar is hij ondergebracht?

Om de geschiedenis zoveel mogelijk compleet te krijgen is men ook bezig om in kaart te brengen waar in Markelo Duitse vliegtuigen zijn neergestort of een noodlanding hebben gemaakt. Van een viertal van deze vliegtuigen hebben wij de plaats achterhaald en hebben we gegevens van de piloten en het vliegtuig. Die plaatsen zijn Larenseweg (bij Diekeman), nettenveld op de Herikerberg, in de buurt van cafe De Viersprong en op de es in de buurt van de Volkshogeschool. Uit de verhalen uit die tijd zou er op 1/ 2 maart 1943 (gelijk met de bommenwerper aan de Tichelweg in Stokkum ook een Duitse jager zijn neergestort, ergens aan de Twikkelerweg. Ook zou er een Duitse jager zijn neergestort in de buurt van Platerink aan Rouwelaarsdijk.

Mocht iemand meer kunnen vertellen over deze twee Duitse vliegtuigen, dan kan diegene contact opnemen via oudetoren@maarkelsnieuws.nl. De Stichting Heemkunde Markelo is voornemens om hierover te publiceren in het eerstvolgende nummer van Marclo’s Chronyke dat in april 2016 uitkomt.