- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Tradities

gertja_onsproatHallo Anne,

Toen jij nog op de lagere school zat en nog steevast in Sinterklaas en Zwarte Piet geloofde was er geen discussie over Zwarte Piet. We zijn wat dat betreft ver afgegleden. Wat een verschrikkelijke aantasting van onze cultuur, tradities en gebruiken. 100 jaar lang vieren we dit kinderfeest en genieten daarvan. Volwassenen zijn bijzonder goed in staat om een kinderfeest kapot te maken.

Zelf speelde ik ook altijd Zwarte Piet op de lagere school voor jou. Je zat zelfs een keer bij mij op schoot en had niet in de gaten dat ik dat was. Zo in de ban was je van dit prachtige kinderfeest. Maar….. ‘s avonds thuis zei je tegen mama: “wist je dat Zwarte Piet dezelfde sportschoenen heeft als papa?”

Waarom zijn mensen toch altijd in staat om andermans gebruiken kapot te willen maken? Hetzelfde gezeur krijgen we ook elk jaar al rond onze ‘boake’. Paasvuren komen letterlijk onder vuur te liggen vanwege milieuvergunningen. Een eeuwenoude traditie moet er ook aan geloven. Bezwaarschriften worden ingediend. Hetzelfde geldt voor de dorpsfeesten. Het wordt steeds moeilijker om iets te organiseren. Mensen hebben bezwaren en wat ze zelf niet leuk vinden daarvan mogen anderen ook niet genieten. Afgunst en jaloezie. Bah…wat jammer.

Laten we daarom in Markelo onze cultuur en tradities bewaren en zuinig op zijn. Wel veranderen en moderniseren, maar nooit kapot laten maken zoals nu met het Sinterklaasfeest gebeurt. Ik schaam me diep dat een aantal schreeuwerige types in Amsterdam zoveel invloed krijgen op onze traditie.

Gelukkig wordt het snel december, de tijd van kerst en bezinning. Dan ga ik weer met het Brook Duo op Kerkentour. Met een nieuw kerstverhaal ‘storm op kas-oamd’ trekken we door de regio langs overvolle kerken. Dankbaar om te doen.

Dit wordt mijn derde verhaal. Deze drie verhalen komen begin december in boekvorm uit. Vanaf 3 december ligt het boek bij Prins in de winkel. Binnenkort begint de voorinschrijving. Op 2 december organiseert José Prins en mijn medewerkster Susan Touw een heus boekenbal bij Prins en presenteren we het boek. Het wordt een gala met smokings en lange jurken. Een besloten avond voor maximaal 100 personen. Jij komt toch ook? Haal je galajurk maar vast uit de kast. De dansschoenen kunnen aan, we gaan een nieuwe traditie starten…….en als je mijn boek leest dan weet je dat het ergste is dat iemand je iets wil afnemen. Het goede wint uiteindelijk altijd.

Dus ook handen af van Zwarte Piet. Hoe zie jij dit Anne? En de galajurk uit de mottenballen?

_________

anne_onsproatHa papa,

Vroeger toen ik nog klein was en Sinterklaas nog echt bestond in mijn ogen.. haha, die tijd weet ik nog al te goed! Jij was de Zwarte Piet met de accordeon en gekke streken, wel gek dat ik je nooit heb herkend. Want toen er iemand anders jouw plek als Zwarte Piet met accordeon innam zei ik meteen tegen mama: “Dat is Jan Henk van Stoelerbrook!” Toch vreemd dat je je eigen vader niet herkent maar de buurman wel.

Ik vind het maar waardeloos dat er mensen tegen Zwarte Piet zijn.. en by the way die gekleurde Pieten vind ik er echt niet uit zien. Gelukkig zijn er nog veel gemeentes die het gewoon bij Zwarte Pieten laten. Het is toch ook gewoon jammer dat een paar mensen in Amsterdam zoveel onrust kunnen schoppen in een ‘old school’ kinderfeestje. Geen Zwarte Pieten.. Betekent dat dan ook geen chocoladepepernoten? Dat zou echt jammer zijn want daar ben ik gek op.

December is ook één van mijn favoriete maanden. Het draait voornamelijk om eten dat doe ik graag en veel. Om daarna meteen naar de sportschool te racen en dan alles er weer af te trainen. Ik weet dat veel mensen denken dat ik bijna niets eet, maar niets is minder waar. En als je het niet gelooft vraag het dan maar even aan mijn moeder of mijn vriendinnen.

En natuurlijk gaan we naar de kerkentour pap. Ik weet nog maar al te goed die overvolle kerken! Dachten we een keer vroeg te zijn… en ik nog zeggen: “Oh het is helemaal niet druk.” Trekken we de deur open, zien we daar een bomvolle kerk. En ja hoor, waar was er nog plek? Op de eerste rij natuurlijk. Daar zaten we dan tussen allemaal oud-soldaten gepropt zo strak dat we er helemaal de slappe lach van kregen. En alhoewel ik het eerste verhaal mooier vond dan het tweede, is de sfeer in de kerk en alles eromheen super. En na het verhaal kun je buiten bij de vuurkorf nog gezellig een glaasje glühwein drinken.

En dan nog een boekenbal pff je houdt me aardig bezig met al die dingen! Van Bute Jan naar de Wierdense revue. Van de Wierdense revue gaan we naar het boekenbal en van het boekenbal naar de kerkentour. En tussendoor ben je ook nog jarig!

Greets Anne