- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

De tied vluch vuurbie

oudetoren_291015Afbraak van het oude pand van Klumpers aan de Grotestraat

“De tied vluch”, zei den keerl toen de vrouwe noa gooi’n met wekker.’ Zo erg is het hier niet. Dat de tijd vliegt komt naar voren als men oude krantenberichten doorleest. In dit artikel gaan wij vijftig jaar terug en kijken wat in 1965 ons zoal bezig hield. Het eerste artikel over Markelo meldt ons: Op 1 januari 1965 heeft Markelo 6235 inwoners, waarvan 3240 mannen en 2995 vrouwen, zijn er 46 huwelijken voltrokken en vonden er 2 echtscheidingen plaats. Tevens wordt vermeld dat er: In 1964 bij huisslachtingen 26 runderen zijn geslacht, 175 varkens en 5 kalveren. Daarnaast had Markelo nog een exportslagerij waar voor binnenlands gebruik 18648 varkens zijn geslacht en voor export 11314 varkens. De gemeente ontving aan keurloon 14.449,78 gulden. In januari herdacht men ook dat Markelo 40 jaar geleden is aangesloten op het elektrisch net.

In maart 1965 zien wij grote krantenkoppen in de krant staan zoals:
Markelo, bloemen van bandstad. Raad verontrust over streekplan Twente. In deze vergadering worden ook de algemene beschouwingen gehouden waarin, zoals gewoonlijk, er weer belastingverhoging plaats vinden. Er wordt echter ook een bijzondere visie gegeven over de wateronttrekking op de Herikerberg door de waterleidingmaatschappij die luide als volgt: Er zijn verdrogingsverschijnselen in de omgeving. Putten staan droog en boeren moeten het water naar de weide brengen. Dat is onbevredigende zaak. Eerst onttrekt de waterleidingmaatschappij het water aan de grond en dan kunnen de boeren later van de maatschappij terug kopen.

In juni 1965 neemt de gemeenteraad voor haar doen een belangrijk besluit. De gemeente gaat een tuinman aanstellen. Uiteraard wordt hier uitvoerig over gediscussieerd. Sommige raadsleden, die een tuinman te duur vonden, waren bang dat deze in het bijzonder voor de dorpsverfraaiing zou moeten zorgen.

Wat vele inwoners uit Markelo in oktober 1965 ook jammer vonden was dat: Het pand van de fa. Klumpers aan de Grotestraat te Markelo, waar gedurende een eeuw een bakkerszaak van de fa. Klumpers was gevestigd wordt afgebroken. In het nieuw te bouwen pand wordt een supermarkt gevestigd met een vloeroppervlak van 200 vierkante meter.

In december 1965 wordt de voorbereidende commissie geïnstalleerd voor de ruilverkaveling Holten-Markelo. De urgentie van een ruilverkaveling wordt bepaald door de aanleg van de E8 (A1), die vooral op schadelijke wijze het Holtense gebied doorsnijdt.