- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Markelo houdt zich als steeds voor hulp gereed

frank_bussinkMarkelo heeft lang een asielzoekerscentrum gehad in de buurtschap Elsen-Herike. Deze is in 2012 gesloten na ongeregeldheden in de buurt. “Heropening is op dit moment niet aan de orde. Maar mocht dit verzoek er in de toekomst komen dan is het standpunt van de gemeente duidelijk. Er is helemaal geen maatschappelijk draagvlak om het voormalig AZC Markelo weer te openen.”. Dit verwoordde Van Zwanenburg in een bijeenkomst eind 2014. Maar een jaar later staat het er heel anders voor.

Wie deze week het nieuws in de gaten heeft gehouden snapt wat ik bedoel. Zonder dat er ook maar iets was overlegd, moet het Drentse dorp Oranje ineens 700 extra vluchtelingen onderdak geven. Ik zie het ook zo gebeuren op de locatie in Markelo. Want ook al weet de gemeente van niks, het COA kan hier maar zo een AZC (her)openen met steun van de Nederlandse regering.

Want laten we wel wezen; het is een ideale locatie. De stacaravans zijn weliswaar verwijderd, maar als die worden teruggeplaatst, kunnen er veel vluchtelingen worden opgevangen. Als de cijfers kloppen en er moeten inderdaad 10.000 vluchtelingen door gemeentes in Nederland worden opgevangen, reken er dan maar op dat ook Klompjan weer in gebruik wordt genomen.

En daar moeten we als Markeloërs ook onze verantwoordelijkheid in nemen, maar dan wel voor de échte vluchteling. Niet voor de economische vluchtelingen. Mensen die vluchten voor oorlog en alles kwijt zijn, díé moeten we helpen. Wie de beelden ziet van mensen die hun huis, familie, vrienden, alles zijn kwijtgeraakt, moet toch begrijpen dat deze mensen hulp nodig hebben. Geef ze hoop op een gezonde en veilige toekomst. Deze échte vluchtelingen verdienen alle hulp die we kunnen bieden.

Het Markelose volkslied kent de regels: Elk van ons die kent zijn klank, houdt zich als steeds voor hulp gereed”. Mocht Klompjan inderdaad worden heropend, laat dan in ieder geval zien dat het volkslied nog altijd actueel is.