- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Eeuwig durende strijd (deel 1)

kerspelgoor

De medewerkers van de Stichting Heemkunde Markelo stuiten bij de bestudering van de documentatie voor het boek De Marke van Kerspel Goor op interessante gegevens. Eén ervan gaat over de grenzen van de vroegere marken en later de gemeenten. Een eeuwig durende strijd. Vroeger over de plaatsing van de grenssteen, later over annexatie en grenswijzigingen. Zo lezen wij in een akte van 12 december 1731 het volgende: Wij ondergeschreven geswooren boermannen van Stockum en Harreke bekennen met ons onderteeking dat wij op het verwettigen van de geswoorene boermannen van Elsen Wijn en Cotwijk bennen geweest om die limyt scheydinge te soeken tussen die drie marckten. Soo bekennen op dato 26 oktober 1731 een steen hebben gevonden in het Vree twee en vijftig trat van den hoek vant Kindergoor, soo na gissing hondert en vijftig voet…enz.

In een akte van 12 september 1788 staat het volgende: Is er in mijn bijwezen als verw. markenrigter van Weddehoen en Cotwich een niewe markpaal geset ter plaatse alwaar de oude genoegsaam sigtbaar en kennelijk was tussen de markten Wien en Seldam, Stokkem en Harke sijnde daarmede aan en over geweest als gezworens, boerrigters en boermannen.Sijnde bij onderlinge conventie door die van Wien en Seldam de paal geleverd en daartegens dooe die van Stokkem en Harke een tractament gegeven…enz.

Het schijnt dat, zoals is afgesproken in de akte van 12 december 1731 (zie boven), nadien niet alles goed geregeld is want in een akte van 19 oktober 1819 staat het volgende: Alzoo sedert eenen geruimen tijd tusschen de geerfdens en ingezetenen der markten Stokkum en Herike ter eenre en Elsen ter anre zijde in het schoutambt Markelo eenige oneenigheid en verschil ontstaan is over de grensscheiding tusschen voorschrevene markten, zoo is het dat wij ondergeteekende …enz.

Genoemde heren hebben toen het besluit genomen om te komen tot een finale regeling der wederzijdse grenzen. Deze akte wordt als volgt afgesloten: Hiermede zullen tevens vervallen zijn alle zoo wel een als anderzijds bestaan hebbende sustenuen contrarie zijnde aan deze scheiding. Van al hetwelk zij deze tegenwoordige acte hebben opgemaakt onder expresse renunciatie op en aan alle exceptien en uitvlugten daartegen in eenige opzigt aan te voeren. Dubbeld gedaan tusschen ons te Goor den negentienden october 1800 negentien

Grensscheiding hebben in het verleden heel wat trammelant veroorzaakt, niet alleen tussen eigenaren maar ook tussen gemeente. Zo is te zien dat Erve de Lutte (foto boven) aan de Weth. Goselinkstraat te Ambt Delden, sinds meer dan 160 jaar bewoond door een fam. Mensink, werd voor 1800 onder Kerspel Goor vermeld, daarna Ambt Delden, de grens loopt dwars door het voorhuis.

Als men deze oude akten leest en vergelijkt met de ambtelijke taal van nu, is er in die paar honderd jaar niet veel veranderd.

Wordt vervolgd.