- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: 3 x 3 = 6

gertja_onsproatWiede wiede wie en twee is negen, richt de wereld in, wiede wiede, naar mijn eigen zin. Een stukje jeugdsentiment van Pippi Langkous, de rebelse jongedame die overal lak aan had en beresterk was. Heerlijk om daar naar te kijken. Toen jij nog een klein meisje was keek jij hier ook naar. Generaties keken naar deze serie. Jij vond jezelf ook een “Pippi” en wilde ook van die staartjes. Hoe zit dat nu? Beetje rebelse meid ben je wel. Voel je je nog wel eens Pippi?

Ik moest hier vandaag aan denken. De vorige column schreef ik in China en het toeval wil dat ik nu in Stockholm in Zweden zit. Astrid Lindgren was de schrijver van Pippi langkous. Over de hele wereld werd ze beroemd. Vandaag kwam Pippi ook naar de vergadering om de bijeenkomst wat vrolijker te maken. Ik heb een foto van Pippi en mij op Facebook gezet. Het regent reacties en likes. Kennelijk hebben veel mensen dat gevoel van jeugdsentiment.

Zo keken we ook graag naar “Het kleine huis op de prairie”. Een televisieserie over de pioniersfamilie Ingalls in Amerika. Een prachtige eenvoudige verhaallijn met vaak een bescheiden christelijke boodschap. Over hoe je met elkaar om moet gaan, dat je respect voor ouderen moet hebben, hoe je elkaar helpen kunt en het verschil tussen goed en kwaad. Ook keek ik graag naar James Herriot, die zijn avonturen op het Engelse platteland als veearts beleefde. Maar ik denk niet dat jij die serie kent.

Zo zie je dat je met relatief eenvoudige alledaagse verhalen een prachtige serie of film kunt maken. Dat kan in Markelo trouwens ook. We hebben alles wat nodig is. Een fantastisch landschap, geweldige toneelspelers/acteurs en de noaberschap, de wil om er iets van te maken met elkaar. Ik wil nog graag een film maken Anne. Wil jij dan meespelen? Het verhaal “Mirreweenter op ut plattelaand”, dat ik ooit voor de kerk schreef, wil ik laten verfilmen. Misschien is het leuk om dit met hobbyisten van de Videoclub Shot’96 uit Markelo te doen of in samenwerking met Hofstreek TV. Het verhaal is al omgezet in een filmscript.

Anne, doe je mee? Trommel jij je vrienden op mee te doen als figurant? Drie maal drie is zes, wiede wiede wie en twee is negen ……………………………..

 

anne_onsproatHallo heer Knäckebröd,

Zo te lezen ben je hier weer een eindje vandaan, hoe smaakt het knäckebröd daar en heb je Zlatan Ibrahimovic nog gespot? Ik heb inderdaad de foto met Pippi deze week wel voorbij zien komen op Facebook!

Eigenlijk was Pippi voor mijn tijd, ik heb het in marathons gezien, waarschijnlijk waren dit herhalingen. En het heeft toen wel indruk op me gemaakt, als je met één hand een paard op kan tillen met daarop Tommy, Annika en meneer Nilsson. Haha, ja echt grappig was dat.
“Het kleine huis op de prairie” ken ik niet, alhoewel er nog steeds herhalingen van op televisie zijn, dus het zal wel mooi zijn geweest. Ik keek vroeger veel naar Cartoon Network, vooral Scooby Doo vond ik leuk. Naarmate ik ouder werd is mijn horizon wat verbreed en kijk ik series als Goede Tijden Slechte Tijden, Van jonge leu en oale groond, Utopia, Penoza, Celblok H en Catfish van MTV enzovoorts.

Van dat eerste kerstverhaal ‘’Mirreweenter op ut plattelaand’’ mag je van mij een film maken, dat vond ik echt een goed en mooi verhaal, niet voorspelbaar, en drama daar hou ik van! Ik meespelen…? Ehmmm, pap het lijkt me beter dat je dat overlaat aan anderen, ben niet zo’n beste actrice. Misschien als jullie nog een ezel of boom nodig hebben….. mag je me bellen!

Ik rebels? Nee joh, weet je nog die ene keer dat ik stiekem een oorbel boven in mijn oor heb laten schieten? En weet je nog wat je reactie toen was papa? Ooh, dat is toch best wel mooi, en nu heb ik inmiddels 5 gaatjes in mijn oren. Ik mocht van jou ook een navelpiercing en toen ging mama weer dwarsliggen die vond dat je niet overal gaten in moet laten steken, ‘’gescheiden ouders pfff’’. Volgende week zaterdag word ik 25 en dan krijg ik iets van mama, waar jouw hart weer sneller van gaat kloppen.. haha!

Ik hoop dat je niet vergeet wat mee te brengen uit Zweden, dat kom ik samen met dat cadeau uit China (voor mijn verjaardag) namelijk vanavond ophalen!

Groetjes Anne