- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Uit de jaren vijftig

oudetoren011015Het kappen van de bomen en het dempen van de gracht. Foto omstreeks 1960

De laatste jaren zijn verslagen van raadsvergaderingen niet erg opwindend. Belangrijke besluiten die genomen moeten worden, zijn voorgekookt in de commissievergadering. Het verslag lijkt dan ook op meer op notulen. Journalistieke vrijheden, die het lezen aantrekkelijk maken, ontbreken vaak. Dat was cicra 60 jaar terug anders. Het Dagblad van het Oosten van 17 februari 1954 begon met een grote kop: Politiek steekspel in Markelose raad. Gemeentebelangen wenste geen subsidies voor woningsplitsing.

In deze vergadering ging het, naast deze subsidie, over verharding van wegen. De fracties van GB en PvdA verweten elkaar nogal het een en ander waarbij zij af en toe fel tegenover elkaar stonden.

In de raadsvergadering van 19 oktober 1954 wordt gesproken over vluchtelingenhulp. Een van de wethouders stelde zij presentiegeld spontaan ter beschikking van Vluchtelingenhulp. Dit voorbeeld werd door alle raadsleden gevolgd.

Tot slot. Over dingen die wij nu de moeite niet waard vinden om er over te praten, kon men in de raadsvergadering langdurig over praten. Dit lezen wij in de krant van 8 november 1955. Ook hier weer met grote kop: Raad praatte geruime tijd over vaste wastafel. Meer dan een uur lang heeft de Markelose gemeenteraad zich bezig gehouden met een vaste wastafel in een woning, bestemd voor het nieuw-benoemde hoofd der o.l.school in Elsenerbroek. De discussies waren nogal onoverzichtelijk, omdat niemand de hele kwestie, die er wel degelijk was, uit de doeken deed.

Op de begroting bleek dat in 1955 een bedrag was uitgetrokken voor sanitair in de bewuste woning. Maar… de moeilijkheid was echter dat het betreffende schoolhoofd vijf minuten voor de aanvang van de raadsvergadering de raad mededeelde beslist niet meer de woning in Elsenerbroek wilde betrekken.

In hetzelfde verslag staat ook nog het volgende: De grachten bij de begraafplaats zullen blijven bestaan, ook als de Goorseweg vrijliggende rijwielpaden worden aangelegd. Het gemeentebestuur zal alle moeite doen om de twee vijvers, waarop de jeugd ’s winters zo graag schaatsen rijdt, te behouden. Op de foto bovenaan dit bericht het resultaat van de inspanning van het gemeentebestuur.