- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Alles komt weer

jan_henk_berendsenEen paar weken geleden las ik in de krant dat de gemeente Hof van Twente weer een dag in de week in Het Beaufort gaat zitten. Ik moest eerst even door mijn ogen wrijven, want ik dacht dat ik het niet goed gelezen had. Jawel, ik had het toch goed. De gemeente wil dichter bij de bevolking staan. En volgens het berichtje wordt het ook steeds eenvoudiger om op afstand in het netwerk van de gemeente in te loggen en te werken.

Het is nog geen 15 jaar geleden dat de zelfde gemeente propagandeerde dat alles gecentraliseerd moest worden. Dit zou efficiënter werken en ook veel goedkoper zijn. Hoewel velen er twijfels bij hadden, hebben we het allemaal met lede ogen zien gebeuren. Maar nu is de wind in het Goorse gemeentehuis blijkbaar toch gedraaid. Het is hetzelfde als met jonge katten. Het duurt altijd even voordat de ogen los gaan, maar goed. In ieder geval heeft Het Beaufort nu een mooie melkkoe op stal.

Op het moment dat ik deze column schrijf, zijn ze achter ons huis bezig om het grote hoefijzer van de boerderijverlichting op te zetten. Binnenkort zal er weer een mooi verlichte route rondom Markelo te zien zijn. In vele buurten zijn ze al weken bezig om fraaie creaties te maken die straks weer prominent verlicht zullen zijn. Maar vergeet ook niet de prachtige oude boerderijen die er rondom Markelo nog te vinden zijn. Onze opa zei altijd al: “A’j ’t mar zeen wilt, dan is d’r nog völle moois”.

Nadat de boerderijverlichting een aantal jaren weg is geweest, is het de laatste jaren zeker weer een succes en een aanwinst voor Markelo. De enorme rijen met auto’s die 40 jaar geleden stapvoets door Markelo trokken, zullen we wel niet weer krijgen. Ook de legendarische openingsceremonies van destijds krijgen we niet weer terug. Vele (landelijke) prominenten hebben met het meuten bij de verschillende bogen het jeneverdrinken geleerd.

Binnenkort gaan wij zeker de route ook rijden en ik zou zeggen: Doot det ok is!

Leu, loa’t oe good goan

Jan Henk Berendsen