- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Fruitpersdagen Maarkels Landschap

Op zaterdag 26 september organiseert Maarkels Landschap de eerste fruitpersdag van dit jaar. De tweede is gepland op donderdag 15 oktober 2015. Deze vinden plaats op het terrein achter de Welkoop en ABZ Diervoeding. Maarkels Landschap is hier in 2012 mee gestart om eigenaren van fruitbomen en boomgaarden te ondersteunen bij het geven van een goede bestemming aan het vele fruit. Appels en peren worden verwerkt tot heerlijk, gezond en lang houdbaar sap. Lekker om zelf te drinken maar ook erg leuk om cadeau te geven. Kortom, dé manier om uw fruitoogst optimaal te benutten en niet verloren te laten gaan.

appelboom

Het eerste jaar werd er 2000 kg verwerkt, in 2013 al ongeveer het dubbele en in 2014 werd besloten om een extra dag te draaien. Dat jaar werd er 7000 kg fruit verwerkt tot sap en het persafval tot veevoeder (pulpkoek). Een geweldige opbrengst dus. Ook dit jaar staat de Welsumse Sap Mobiel weer twee dagen ter beschikking van Maarkels Landschap. Het fruit wordt gewassen en gehakseld en vervolgens onder hoge druk geperst. Het vrijkomende sap wordt op 80 graden gepasteuriseerd en afgevuld in een 5-literzak in een fraaie kartonnen verpakking. Indien de pakken vorstvrij en droog worden opgeslagen, zijn ze twee jaar houdbaar en een aangebroken pak kun je maar liefst twee maanden gebruiken.

appels
Om een lange wachttijd bij de fruitpers te voorkomen, is van tevoren aanmelden noodzakelijk. U kunt dit doen door een mail te sturen naar een van de bestuursleden van Maarkels Landschap, te weten Gerard Hazewinkel of Diederik Roeterdink. Vermeld hierbij uw naam, adres, e-mail en telefoonnummer en hoeveel kilo fruit u meeneemt (minimaal 75 kilo, dit is circa 10 pakken sap). Doe dit snel want VOL = VOL. Er wordt geperst van 8.00 tot 17.00 uur. De perskosten bedragen € 5,50 per pak, hetgeen contant afgerekend dient te worden. Na opgave ontvangt u vanzelf bericht hoe laat u verwacht wordt.

fruitpersdag

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van Maarkels Landschap. Hier vindt u ook tips voor het bewaren van fruit tot aan de verwerking.