- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Geschiedenis van de Marken

Met succes heeft de Stichting Heemkunde Markelo een vijftal boeken uitgegeven over de geschiedenis van de Marken van Markelo. Met name het 746 pagina’s tellende boek De Marke van Elsen is na 3 maand bijna uitverkocht. Inmiddels zijn de medewerkers van de stichting alweer begonnen met het verzamelen van gegevens over de geschiedenis van de Marke Kerspel-Goor. De panden zijn gefotografeerd en door de medewerking van de bewoners zijn er tal van oude foto’s etc. boven water gekomen. De stichting stelt deze medewerking dan ook zeer op prijs omdat ze onmisbaar is.

groot-kleinheddeaankoop-(3)

Het moeilijkste werk begint nu. Het bestuderen van tal van bijna onleesbare oude akten – zoals hierboven afgebeeld – vergt veel tijd. In de loop der jaren hebben door annexatie, die al begon in 1800, nogal wat grenswijzingen plaats gevonden omdat Goor bijna niet kon uitbreiden. Alles wat bijvoorbeeld aan de andere kant van de spoorlijn ligt, behoorde bij de gemeente Markelo. Ook de aanleg van het Twentekanaal heeft nogal wat veranderingen veroorzaakt. De vaststelling van de oorspronkelijke begrenzing zal dan ook veel tijd vergen.

Mochten er nog lezers zijn van dit artikel, die hun roots in Kerspel-Goor hebben liggen, en nog beschikken over foto’s, oude akten etc. dan zouden wij die graag in willen zien.

markelo_grenzenGemeentegrenzen gemeente Markelo door de jaren heen