- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: China

gertja_onsproatHoi Anne, 

Maarkels feest weer te boven? Complimenten voor het bestuur die dat organiseert zijn wel op z’n plaats. Er komt nogal wat bij kijken bij zo’n festijn. Het Dorpsfeestbestuur o.l.v. onze voorzitter Henk Bussink neemt een enorme verantwoordelijkheid op zich. En wat te denken van al die vrijwilligers die bezig zijn om alles op te bouwen en af te breken. Veel mensen hebben dat niet in de gaten. Het is zo eenvoudig als je niets hoeft te doen. Je gaat naar het feest, alles staat klaar, je koopt je penningen en daar gaat ie: “Ja in dat kleine dorpje, daar in dat Twenteland…….”. Vermoeid en tevreden weer naar huis.


Nu ik dit schrijf zit ik ver van je, Anne, en van Markelo. Ik zit in Xian te China, 27 uur reizen van Markelo via Schiphol, Hongkong en dan nog een aantal uren vliegen naar Xian. Xian is een stad met 4,4 miljoen inwoners. Op straat is het traditioneel eten. Je zoekt uit wat je wil en het wordt ter plekke klaargemaakt. Werkelijk alles wat vliegt en loopt, behalve vliegtuigen en horloges, eet men hier. Je kan zien wat je bestelt want de koppen zitten er meestal nog op of het leeft nog. Kip, kikkers, vis, vogels, ratten en andere niet te typeren beesten. Natuurlijk heb ik de kikker geprobeerd. Ik loop nog gewoon en ga niet springend door de straten. Wat een andere cultuur. Als voorzitter van de Nederlandse pluimveeslachterijen neem ik deel aan de vergadering van de Wereldbond van slachterijen. Nederland is een belangrijke speler in de wereld. Wij exporteren alleen al voor 2,5 miljard euro aan kip en er zijn ruim 8.000 mensen werkzaam in de slachterijen. Je zult dus begrijpen dat ik mijn best doe om onze positie te versterken en uit te bouwen. In oktober ga ik nog een keer naar China en dan heb ik de eer om met onze koning en koningin mee te gaan op handelsmissie.

Maar goed, nu China even terzijde. Ik wil nog even terugkomen op al die vrijwilligers die verantwoordelijkheid nemen. Kijk bijvoorbeeld naar onze voetbalvelden. Fantastisch toch dat we zo’n mooi complex hebben met kunstgrasvelden. Wat hebben de vrijwilligers van de voetbal zich daarvoor ingezet. Tijdens de opening sprak oma ook. Heb je dat gelezen? Ze sprak namens de buurt en zei dat ze het een fantastisch mooie “plastic tuin” vond, maar dat de borders er omheen een aanfluiting waren. De sloten en randen van de velden staan vol met metershoge doornen en brandnetels. Een grote “roewmoos” zei oma. Ze sprak daar indirect terecht de wethouder op aan. Kinderen met blote benen die kunnen de misgeschoten bal niet uit de sloot halen. Daarom had zij dat maar gedaan en de bal bij de opening teruggegeven.

Het wordt echt tijd dat de gemeente daar opruiming houdt. I.p.v. de meest onzinnige besteding van jouw en mijn geld aan de versmalling van de Visschersdijk uit te geven. Heb je dat gezien? Hoe bedenk je het? Je moet toch echt geld te veel hebben om deze onzinnige verslechtering van de verkeersveiligheid door te voeren. Daar waar ik net zei dat onze vrijwilligers verantwoordelijkheid namen, is onze gemeente hier totaal onverantwoordelijk bezig. De Visschersdijk wordt aan beide kanten smaller gemaakt en daar komen grasstenen voor in de plaats met nog meer van die vreselijke springbulten. Hoe dom en onverantwoord kun je zijn? De kinderen die daar fietsen in combinatie met het landbouwverkeer en vrachtwagens die stuiterend over de springbulten gaan. Hier moet de gemeenteraad toch echt ingrijpen.

Anne ik weet nog goed hoe jij als kind met je fietsje met mij daar fietste, ik zou het nu niet meer met je durven…… en het rare is: als je de Visschersdijk afrijdt richting Lochem en je komt in Gelderland dan kom je geen springbult meer tegen……. In Lochem meer verstand? Maar ja, die hadden toen nog een Markelose wethouder …. Berend Jan Bussink …

anne_onsproatHoi pap,

Ja Maarkels feest was weer top, bijna had ik er niets van meegemaakt. Vier dagen ervoor had ik namelijk een heel dikke enkel en voet. ”Wondroos” zei de dokter. Voet omhoog, koelen, antibiotica en op krukken lopen. Gelukkig was mijn voet vrijdag weer vrij normaal en mocht ik er weer op lopen. Dus hoppa de tent in. Weet je wat ook super was? Dat Billzz weer open was. Zaterdagmiddag weer old skool beachvolleybal met Robert Volkers als DJ. En zaterdagavond een ouderwetse beachparty. Volle bak, supergezellig , topmuziek met Mr. Polska, Vato Gonzalez en Ronnie Flex. Zondagavond waren er een zanger en zangeres die jaren negentig muziek zongen en dit jaren negentig kind kon bijna alles meelallen. De maandag was zoals gewoonlijk iets minder… moe, een zere keel, en bijna geen stem meer. Maar ja het was het waard! Op naar volgend jaar!! Ik heb jou eigenlijk helemaal niet gespot op het feest, was je er niet of ben ik je misgelopen?

Ik wist dat je tijdens de optocht in het vliegtuig naar China zat. Pfoe zeg, dat is een eind, zo ongeveer aan de andere kant van de wereld. En ehhhm met die 4,4 miljoen inwoners kun je dan eigenlijk de personen wel vinden waar je mee afgesproken had? Aangezien ze daar allemaal zo op elkaar lijken? Je stuurde me wat foto’s van de cultuur daar en weet je wat ik als sportieveling zo gaaf vind? Dat ze daar gewoon fitnesstoestellen op straat hebben staan! Dan kun je als je even op iemand moet wachten gewoon sporten, echt te gek… Ik zie trouwens ook niet vaak Chinezen met overgewicht, misschien komt dat wel daardoor. Dat op straat eten lijkt me niet zo hygiënisch en wat ze daar op het menu hebben staan… Kikkers, vogels en ratten brrr… Mij niet gezien. Ik ben wel gek op kip en hoewel ik het een raar idee vind dat ze die op straat klaarmaken, weet ik nog wel dat opa en oma vroeger de kippen ook zelf slachtten. Kop eraf en plukken maar tot ze zo kaal waren als een soepkip en die at ik ook wel. Trouwens pap, heb je die kikker met stokjes gegeten? Als ik het dus goed begrepen heb, is het doel van je reis om nog meer geslachte kippetjes te verkopen aan China?

Eerlijk gezegd wist ik niet dat oma had gesproken bij de opening van het kunstgrasveld bij Sportclub Markelo. Ze heeft wel gelijk, je kunt niet met je blote benen de bal uit de bosjes halen, maar het is verder wel heel mooi geworden. Chapeau voor alle mensen die daaraan geholpen hebben. Ja pap, ik heb zeker de wegversmalling aan de Visschersdijk gezien. Geen idee wie dit bedacht heeft, maar mijn idee is het niet. Net alsof je vrolijk wordt van die springbulten, op de Rijssenseweg ook zoiets…. Wel heb ik ondervonden dat ze aan de ene kant van de weg minder hoog zijn dan aan de andere kant.

Heb je ook gelezen dat medewerkers van de gemeente gaan werken in Het Beaufort? Je kunt dan op 15 september zonder afspraak een paspoort of rijbewijs aanvragen en vragen stellen in Markelo. Ze gaan een dag proefdraaien, moeten we er natuurlijk wel met z’n allen naar toe anders weten ze nog niet of het wel of niet bevalt. De gemeente wil dus hiermee de dienstverlening dichter bij de inwoners brengen! Lijkt me een goed plan. Laten we hopen dat het werkt. Scheelt in ieder geval weer wat ritjes naar Goor.

Groetjes Anne

PS heb je nog wat voor me meegebracht uit China?