- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Uitgelicht: Modevakschool Twente

Het creatieve gezicht achter Modevakschool Twente is natuurlijk Ria Nijenhuis. In 2007 is zij voor zichzelf begonnen als Modevakschool Ria. Echter, met het opzetten van de website werd besloten om een naamswijziging door te voeren. Op deze manier creëerde ze een groter bereik en dat bleek effectief; klanten vanuit het gehele land weten haar via internet te vinden. Nu binnenkort haar webshop ook online gaat, zal dit nog meer deuren voor Ria openen.

Modevakschool Twente3

Creatief bezig zijn was altijd Ria’s grootste passie. Op haar 16e is ze begonnen bij HMI te Haaksbergen. “Ik heb daar in totaal 5 jaar gewerkt, een dag per week ging ik nog naar school. Maar je kunt misschien wel raden dat er onder 50 dames in één naaiatelier behoorlijk wordt geroddeld. Op een gegeven moment kon ik daar niet meer tegen en ben ik mijn heil elders gaan zoeken”, aldus Ria. Ze gooide het roer compleet om en begon bij de C1000 te Eefde als caissière, waar ze doorgroeide naar hoofdcaissière. Ria had het hier enorm naar haar zin, ze heeft hier ruim 18 jaar met plezier gewerkt.

Modevakschool Twente2

Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan …. Natuurlijk bleef naaien Ria’s grootste hobby. Ria vertelt: “In de avonduren was ik begonnen met de opleiding tot coupeuse op de ENSAID Modevakschool. Door examenvrees lukte het me echter niet om het felbegeerde diploma te bemachtigen.” Aan kennis ontbrak het Ria echter niet. Ze besloot om in 2007 een lingerieopleiding te volgen en haar instructrice drong erop aan om hier ook examen in te doen, Ria slaagde, werd een stuk zelfverzekerder en kreeg de smaak weer te pakken. Ze schreef zich in bij Modevakschool Nationaal (voorheen Modevakschool Haarlem) en begon onderaan de ladder met als eerste een cursus tot Costumière, daarna Apperentie Coupeuse, vervolgens Coupeuse en Haute Couture. Inmiddels heeft Ria het onderdeel Lerares succesvol afgerond. Daarnaast heeft zij het diploma voor kleermakerspraktijk behaald, dit is een opleiding waarbij je de echte kneepjes van het vak worden bijgebracht, zoals een paspelzak met rits inzetten, kragen opzetten enzovoorts. Tussen deze drukke bezigheden door wist Ria haar eigen bedrijfje te beginnen. Ze is ontzettend veelzijdig, je kunt het niet bedenken of het is wel mogelijk bij haar. Ze maakt herenkostuums, allerlei dameskleding, tassen, lingerie en badkleding (ook speciaal gericht op borstprotheses).

Modevakschool Twente4

Op maandagavond, dinsdagmiddag, dinsdagavond, woensdagochtend en donderdagavond geeft Ria naailes. De dinsdagmiddag geeft Ria naailes aan tieners van 15.30 – 17.00 uur. Het zijn groepjes van maximaal 5 personen, in de praktijk meestal 3 à 4 dames per dagdeel. Er is nog plek, dus mocht je interesse hebben neem dan contact op. Ria vertelt: “Het zijn gemengde groepen, dames met en zonder ervaring, zodat je van elkaar kunt leren en kunt zien wat er op termijn allemaal mogelijk is. In principe mogen de deelnemers zelf weten waar ze mee beginnen, maar ik adviseer daar natuurlijk wel in. Mijn streven is om de mensen zoveel mogelijk zelf te laten doen en alleen maar aanwijzingen te geven. Als het nodig is grijp ik natuurlijk wel in, want het resultaat moet natuurlijk wel mooi zijn, maar de volgende keer kunnen ze het dan zelf weer proberen.” Ria haalt vooral voldoening uit haar werk omdat ze er veel plezier in heeft om mensen dingen te leren en het op een andere manier uit te leggen als men het in één keer niet snapt. Ze laat de mensen vrij om zelf te leren en keuzes te maken.
Naast naailes kun je ook voor workshops bij Ria terecht. Bijvoorbeeld om tassen te maken, allerhande zaken te haken en/of te breien (denk aan poncho’s, sjaals en spreien) of zelf een knopenketting te maken. Ria: “Voor dat laatste werk ik samen met Oma’s Knopendoos, dat is een kleinschalige dagbesteding in het bedrijfsleven. Kinderen met een beperking stellen doosjes met knopen op kleur samen. De workshop knopenketting maken duurt ongeveer 2,5 uur en kost € 20 inclusief materiaal en koffie/thee.”
Ook voor kinderworkshops en partijtjes draait Ria haar hand niet om. Etuis maken, een knopenketting, eenvoudige tassen of een rokje, in overleg is alles mogelijk en ook eigen ideeën kunnen worden ingebracht.

Mensen met ervaring op naaigebied kunnen bij Modevakschool Twente terecht voor een cursus lingerie maken. De cursus duurt vier dagen van ongeveer 9.30 tot 16.00 uur. Qua tijden is Ria heel flexibel, alles is mogelijk in onderling overleg. “In les 1 leer je om een slip te tekenen in je eigen maat. Voor de 2e les heb ik de bh getekend en werk je daaraan verder. In de 3e les is de bh klaar. Meestal zit er een week tussen de 3e en 4e les zodat je tijdens die week in de praktijk kunt ervaren of de bh bevalt. Vervolgens kan men in de 4e les een body of tweede bh maken. In vier lessen heb je dus een complete lingerieset”, aldus een glimlachende Ria. Natuurlijk is het ook mogelijk om je eigen badkleding te maken, hiervoor worden meestal twee cursusdagen uitgetrokken.

Modevakschool Twente

Ria wil graag mensen helpen en heeft een zwak voor mensen met een beperking. Het is echt haar drive om andere mensen voort te helpen en wat voor hen te kunnen betekenen. Zo begeleidt ze een stagiaire voor twee dagen per week en is ze goedgekeurd als stageplaats voor BBL Opleidingen. Ria: “Afgelopen juni heb ik mijn opleiding tot Lerares met goed gevolg afgerond en vanaf september gaat er een stagiaire bij mij aan de slag. Zij kan dan voorbeelden van mijn werkstukken maken, er is behoefte aan om mensen te kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is. Helaas kom ik daar zelf momenteel niet aan toe. Ook het assisteren bij verstelwerk zou handig zijn.”

Zoals hierboven al genoemd kan Modevakschool Twente ook uw verstelwerk verzorgen. U brengt het gewoon langs en als het klaar is ontvangt u een berichtje van Ria. Ook verkoopt Ria tal van accessoires zoals garen, biaisband, ritsen, knopen, naalden voor de naaimachines et cetera. Daarnaast heeft ze een behoorlijke voorraad stoffen (ook quiltstoffen) en kan men kiezen uit een grote hoeveelheid stalen die meestal binnen een dag geleverd kunnen worden. Brei- en haakbenodigdheden zijn eveneens bij Ria verkrijgbaar. En over niet al te lange tijd zal de webshop online gaan zodat u uw spullen digitaal kunt bestellen.

Modevakschool Twente5

En ten slotte: wist u dat Modevakschool Twente fungeert als haal- en brengpunt voor Bennink Naaimachines te Almelo? Als uw naaimachine gerepareerd moet worden kunt u deze bij Ria afgeven. Na reparatie wordt deze dan weer bij u thuis afgeleverd.

Ria is een bevlogen ondernemer volop plannen. In de toekomst wil ze zich meer toeleggen op quiltstoffen, bijvoorbeeld op de techniek van het papierquilten. Ook zal ze vanaf september cursussen in patroontekenen gaan geven. En wilt u een kledingstuk, knuffel of iets anders geborduurd hebben, dit behoort ook tot de mogelijkheden. Natuurlijk kunnen bedrijven of verenigingen die hun logo op een kledingstuk geborduurd willen hebben ook bij Modevakschool Twente terecht.

Waarschijnlijk bent u Ria al regelmatig tegengekomen op regionale beurzen en fairs. Op 22 augustus jl. heeft ze open huis gehouden. Op de hoogte blijven van de nieuwtjes bij Modevakschool Twente? Kijk dan regelmatig op haar website.

Modevakschool Twente7