- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Schuldenlast

oudetoren-03-09-2015

Tegen de duizend Deense melkveehouders lopen in 2015 het risico hun bedrijf te moeten verkopen. Dat schrijven Deense media. De Russische boycot van voedingsproducten uit de EU heeft een dramatische prijsdaling veroorzaakt bij melk en vlees. Voor boeren is het perspectief in 2015 een daverend verlies. Ook Nederlandse boeren hebben fors geïnvesteerd in meer productie. Dat maakt hen steeds afhankelijker. Wanneer boeren door tegenvallende prijzen hun rente- en aflossingsverplichtingen niet meer kunnen voldoen, ontstaat een situatie die vergelijkbaar is met de Deense. In Frankrijk voeren de boeren inmiddels actie en voorzaken hier en daar een chaos in het verkeer. Circa 200 jaar geleden hadden de boeren het, evenals nu, al niet gemakkelijk. Landbouwer en schoolmeester Gerrit Boskamp, wonende op Dikkeboer aan de Goorseweg, vraagt om uitstel van betaling van een schuld aan de marke Stokkum.

08-11-1819.

Aan de Wel Edele Heeren,
Verw. marktenrigter en gecommitteerden der marke van Stokkum en Herike.
Wel Edele Heeren,
Alzo ik in het midden der maand october eene aanschrijving van den heer marktenrigter heb ontvangen waardoor gelast ben om mijn verschuldigde wegens aangegraven gronden in twee termijnen te komen voldoen en wel eerstelijk op Martini 1819 en den tweeden termijn op den 11 january 1820. Doch daar ons ook dezen zomer door de sterke droogte vele vruchten zijn mislukt en daarbij het verlies van een beste melkkoe en daar mijne kinderen en ik zelf thans nog met verzweringen gekweld zijn, waardoor ik reeds eenigen tijd ben bedlegerig geweest en ons dus de betaling op dien bepaalden tijd hebben ondoenlijk gemaakt. Zoo is het dat ik UwEd door dezen daar nedrig verzoek dat UwEd moge goedvinden om de tijd van betaling voor mij iets langer uit te stellen en mij dezelve daardoor eenigsints gemakkelijker te maken. Dat UwEd ten dien einde mogen goedvinden om den eersten termijn te bepalen in het laatst der maand january en die van den tweeden in het laatst der maand april tegen welke tijden ik eenige ontvangst van gelden ben verwachtende.
Intusschen is mij zeer nedrig en vriendelijk verzoek dat UwEd mogen goedvinden om het bovenstaande verzoek gunstig aan mij toe te staan en te vergunnen.
En heb bij dezen de eer na heilwensch met de meeste achting te teekenen.
UwEd DW en zeer verpligtende dienaar G. Boskamp.