- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Leve de Koning! Leve de Koningin!

jan_henk_berendsenAls ik zeg “Het laatste weekend van augustus”, dan zegt heel Markelo: “Dorpsfeest”. Vrijdag al een daverende aftrap met de gelegenheidsformatie “DaWeekNie”. Nou, ik weet ’t wal: Het was weer een knallend feest, waarvan mij ’s nachts de oren nog aan de kop toeterden. Het mooiste van het dorpsfeest vind ik altijd dat ik weer oude bekenden tegenkom. “Oud-Markeloërs”, “herintredende Markeloërs”, maar ook “reserve Markeloërs”, die er niet wonen, maar hier net zo goed vandaan hadden kunnen komen.

Of het nou komt omdat ik ouder word, of omdat ieder jaar de volumeknop wordt opgedraaid, dat weet ik niet. Maar mijn favoriete bezigheid “’n betje dom drammen”, is voor mij in de tent haast niet mogelijk.
Gelukkig zien we dat het Dorpsfeest ieder jaar groeit en er voor iedereen in Markelo wel iets is. Zelf mocht ik dit jaar mijn bijdrage leveren aan het seniorenprogramma op de woensdagmiddag bij de Haverkamp. Ik wist niet wat ik zag; de hele zaal tot in het oude voorcafé afgeladen vol. Wat een mooie middag.

Ook de finale van de biljartcompetitie is uitgegroeid tot een feestavond op zich. Graag wil ik de kersverse biljartkoning, Henri Beumer, en de biljartkoningin, Sharon Smit, van harte feliciteren. We zien dat het aantal titels groeit, hadden we jaren geleden alleen een schutterskoning in de koets, op een gegeven moment kwam daar ook de biljartkoning bij en sinds vorig jaar ook een biljartkoningin. Het duurt nog even of we krijgen met een schutterskoningin, een schuttersprins en -prinses voor de jeugd, het complete Koninklijk Huis in de koets, die dan waarschijnlijk wel ingeruild dient te worden voor het oranjetreintje.
Een ander hoogtepunt buiten de tent om is wel het vogelschieten op de zaterdag. Dit jaar gaat de titel en de eer naar Ramon Morsink die met een voortreffelijk schot de vogel naar beneden wist te schieten. Ramon gefeliciteerd!

Door het Markelose feest komen andere zaken al snel weer even op de achtergrond. Zo is het bij menigeen nauwelijks doorgedrongen dat Dafne Schippers een gouden medaille won op de WK sprint. Nu moet ik ook eerlijk zeggen dat je beter een biertje kunt drinken als je naar het vogelschieten kijkt, dan dat je dit wilt doen tijdens de race van Dafne.
Het feest zorgt voor veel saamhorigheid in ons mooie Maarkel, en ik dacht vanmorgen dan nog: “Ik kan d’r niks an doon da’k ne Maarkelsen binne, ik hebbe gewoon geluk e’had”.

Leu, völle wille met ’n optocht en loat oe good goan!

Jan Henk Berendsen