- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Multifunctioneel platteland

joke_kottelenbergHet platteland heeft multifunctionele doelen. Vele mensen recreëren op het platteland. Maar het platteland is van boeren, voor iedereen. De koeien grazen bij ons van het vroege voorjaar tot het late najaar in de weilanden en genieten van het buitenzijn. Toch wordt bij ons het weiland ook multifunctioneel gebruikt. Af en toe als oer-Hollands decor voor een fotoshoot en voor het opstijgen van luchtballon(nen). Zo ook vorige week in de “vroege” zondagochtend. Ik zet het tussen aanhalingstekens. Passagiers van de luchtballon vonden het zeer vroeg, maar voor ons is 6.00 uur de tijd om te gaan melken.

De wekker gaat altijd om 5.45 uur en dan is het voor mij tijd om op te staan. De boer blijft altijd nog 10 minuutjes langer liggen. Als hij uit bed komt, heb ik de wasmachine aangezet, de thee klaar en gaan wij samen naar de koeienfamilie. Zo ook deze ochtend. Terwijl ik het ontbijt aan het maken ben voor de kalfjes komen enkele mensen in de stal om een kijkje te nemen op een echte boerderij. Zij knuffelen de kalfjes en er komen leuke gesprekken op gang.

Ondertussen is BAS Ballonvaarten gearriveerd. De passagiers gaan naar het weiland en volgen de instructies op van de piloot en de crew. Wij hadden de vorige dag gewoon de koeien in het weiland gehad, niet wetende dat het de volgende ochtend zou worden gebruikt voor het opstijgen van luchtballonnen. Bij ons poepen en plassen de koeien overal in het weiland. Dan moet je uitkijken waar je loopt. Want voor je het weet stap je in de koeienvlaai. Het lijkt voor ons vanzelfsprekend. Een van de passagiers deed andere ervaring op en dacht: “Ik schop even het hoopje zand weg en wat een pech, ik zit helemaal onder de koeienpoep”.

Terwijl de boer en ik de koeien melken en de kalfjes voeren zijn de luchtballonnen opgestegen. Na alle werkzaamheden gaan de koeien gewoon weer naar het weiland. De koeienfamilie geniet van het heerlijke gras en het mooie zomerse weer.

Zo blijkt weer: het platteland is van boeren, voor iedereen!

Fijne zondag!

De Markelose Boerin