- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Vakantietijd

janhenkberendsenHet is vakantietijd, dat is overal goed te merken. Maar hadden we een maand geleden nog last van een hittegolf, afgelopen week kon de lange onderbroek bijna weer aan. En dan hadden we vorige week zaterdag ook nog eens de zwaarste zomerstorm sinds ongeveer 100 jaar. Gezien de schade in de rest van Nederland, hebben we het er in Markelo nog aardig goed van afgebracht. Maar goed, je kunt ook pech hebben. Zo overkwam het André Adolfs en Wilma Tempelman, die samen met hun kinderen terug kwamen uit Italië. Rij je 1.000 km zonder problemen, krijg je in Goor een boom op je auto. Dan vraag ik mij af: “Wie rijdt er dan ook van Italië via Goor naar Markelo?”. Dit voorval haalde uiteraard het plaatselijke nieuws. Hoewel André Adolfs volgens mij beter is ingeburgerd dan menig andere Markeloër, stond er op Maarkelsnieuws prominent vermeld dat de familie Tempelman door een boom was getroffen. Maarkels eigen, ja, ja!

Hoewel het vakantietijd is, stilzitten doen we in Markelo niet. Gert Jan schreef een tijdje geleden dat Markelo een slaapdorp zou worden. Nou, als je naar alle activiteiten en evenementen bent geweest de afgelopen weken, dan had je haast geen tijd om nog te slapen. FISSA, zomerspelen PJGO, Kösterskoele, Fokveedag, en ga zo nog maar even door.

Ik moet bekennen dat ik ook niet overal ben geweest, maar ik heb me toch zeker vermaakt. We hebben 10 fantastische uitvoeringen in de Koele achter de rug en ook de Fokveedag afgelopen week was weer een fantastische happening. Dat de Markelose boeren met hun tijd meegaan was goed te zien. ’s Morgens al op tijd werden de partytenten opgezet. Eén voor de koeien en één voor de boer, want een beetje comfort hoort erbij. Zo’n 50 jaar geleden (toen nog bij de Haverkamp) zag je iedereen met zijn koe of kalf lopend naar de Fokveedag gaan. Dit zie je niet meer. Het is nu een parade van grote glimmende trekkers, want ja, het gaat uiteindelijk wel om de show.

Afgelopen week zag ik ook de eerste dorpsfeestvlaggen weer in Markelo verschijnen, dat betekent dat we ons langzaamaan op gaan maken voor een fantastisch feestweekend. In alle buurten wordt er weer keihard gewerkt aan de bouw van de optochtwagens. Ik heb veel respect voor al die mensen die zoveel weken bezig zijn om die mooie wagens te bouwen. Gelukkig zijn ze niet allemaal zoals ik, dan kwam er niet veel van de optocht terecht.

Zelf zal ik me de komende weken weer bezighouden met de repetities van het “Dagbook van Bute Jan”, de nieuwe klucht in de openlucht die in september bij de molen van Buursink gespeeld zal worden. Ik zol zeggen: “Komt allemoal, want ’t wordt wier wat aparts!”.

Leu, loat oe good goan.

Jan Henk Berendsen