- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Poeziealbum en Facebook

gertja_onsproatHey Anne, heb jij je vriendenboekje nog? En weet je nog wie er allemaal in geschreven heeft? Wat was je altijd trots op het verhaaltje van oma en anderen die in je boekje hun verhaal en je wensen voor de toekomst hebben geschreven. Zijn ze uitgekomen?

Vandaag is het grote Fissa gebeuren bij De Haverkamp. We maken ons afgesproken dansje op de Klabatsoeweide zoals is afgesproken. De Kösterskoele draait volop met een prachtig openluchtspel, de PJGO Zomerspelen komen er aan, het Maarkels Feest staat in de steigers en de spelers van het openluchtspel “Dagbook van ButeJan” zijn volop aan het repeteren voor hun uitvoering in september. De kaartverkoop hiervoor bij Buursinks Mölle is net van start gegaan.

Tjonge jonge wat een activiteiten, genoeg om over de schrijven in onze columns, maar soms is het ook leuk om aandacht te schenken aan minder grote evenementen die minstens zo leuk zijn en ook voor een andere doelgroep zijn.

De tijden veranderen. We hebben nu Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp en Snapchat. Maar de voorloper daarvan waren de vriendenboekjes en daarvoor de poëziealbums, in de volksmond poeziealbums genoemd.

De vriendinnen van oma en overgroot oma’s hadden een soort van “vriendenboekje” waar echte vrienden, familie, de meester en bovenmeester hun verhaaltjes over elkaar inschreven.

In onze mooie kerk in Markelo is nu elke donderdagmorgen van 9.30 uur tot 12 uur een tentoonstelling van poeziealbums van vroeger.   Al 125 albums liggen daar en men wil er nog meer. Misschien kun je, jouw vriendenboekje ook brengen?

Op Facebook gaat het in de swaggertaal en andere vreemde woorden. Maar in de poeziealbums lees je gedichtjes als: “Tip tap top, zoek mijn naam maar op”. Ook een bekende is: “De datum ben ik vergeten, omdat de muizen de kalender hebben opgegeten”.  Prachtige poeziealbums van oma’s en overgroot oma’s. Van meiden en jongens waar jij nu mee facebookt en appt.

Albums van Hanna Lövink, Truida Nielaand, Hanna van Peurtje en van de familie Waansink liggen er zelfs van 4 generaties poeziealbums. Het oudste album is al 125 jaar oud.

En al die verhaaltjes werden nog mooier gemaakt met prachtige plaatjes die er in geplakt werden. Vaak een engeltje vol met glitters of bloempjes. Anne misschien leuk om toch een keer te gaan kijken hoe Facebook vroeger ging. Als je gaat app me dan even dan drinken we na afloop een kopje koffie op een terrras. Wil je je vriendenboekje nog eens nakijken wat ik toen geschreven heb. Ik app je zo nog even een leuke en bekende poeziealbum tekst: “Lieve Anne, rozen verwelken, scheepjes vergaan, maar mijn liefde voor jou zal blijven bestaan”. Dit staat ook in het poeziealbum van oma dat er ook ligt. Vandaag naar Fissa en binnenkort samen naar de kerk?

***

anne_onsproatHeeey Pap,

Wat is dit nou weer een poezie column, hebben we niks om te bekritiseren vandaag? Natuurlijk heb ik mijn vriendenboekje en poëziealbum nog. Ik ben begonnen met een vriendenboekje waarin iedereen schreef wat zijn of haar favoriete eten is en wat ze later willen worden, daarna kreeg ik mijn poëziealbum waar veel mooie rijmpjes in staan.

En weetje pap ik hoefde mijn poëziealbum niet eens open te doen. Het gedichtje van oma Gelster kon ik zo opzeggen! Helaas sta jij niet in mijn vriendenboekje. Ik zou eigenlijk nog wel willen weten wat jij later zou willen worden. Gelukkig sta jij wel in mijn poëziealbum met het volgende gedichtje: “Blonde haren ogen zo blauw, een stralend gezicht zo ken ik jou. Daarbij een mondje lekker druk, dat ik jou papa mag zijn dat is mijn geluk.” En dat zelfs nog met een geluksdubbeltje!

Dus wij gaan volgende week donderdag even kerkje pakken en old skool poezie album gedichten lezen? Leuk, ik app je nog even over de tijd. Ik ben benieuwd naar de kleine korte rijmpjes of die nog hetzelfde zijn als de rijmpjes uit mijn album. ‘’Bim bam bommel zit je weer bij de koekjes trommel’’

Facebook is dus de nakomeling van het vriendenboekje? Ik geloof dat het toch wel iets meer is dan een digitaal vriendenboekje. Ik zie regelmatig evenementen voorbij komen waar je aan kunt deelnemen zoals Fissa festival en de PGJO Zomerspelen. Wat ik trouwens ook nog voorbij zag komen op Facebook is Plan Mooi Markelo. Hoe zit het daar mee? Schiet het al op met die plannen? Of blijft het bij die tekeningetjes. Op Facebook kun je andermans problemen of zelfs hele levensverhalen lezen. Niet dat je daar altijd vrolijk van word.. Ik zelf ben niet zo fanatiek met dingen er op te zetten, in ieder geval niet met wat ik iedere 5 minuten aan het doen ben. Belangrijke dingen zoals het behalen van een diploma of een mooie foto vind ik natuurlijk wel leuk om te posten. Of niet pap eens kijken hoeveel likes we kunnen scoren haha..

Vandaag is het Fissa festival ik zie je straks in de Klabatsoeweide toch? Anders app even waar je staat dan kunnen we ons dansje doen en natuurlijk onze #Grooves #laten #Viben. Zelf sta ik nog eventjes achter de tap samen met wat vriendinnen, tijdens het optreden van Radio Days. Dus als je zin hebt in een drankje weet je me te vinden pap!

Dit heeft geschreven,
dit heeft gedaan,
Anne Oplaat is mijn naam.