- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Regels zijn van alle tijden

20091121 plasticIn onze Hofgemeente zal het ophalen van huisvuil in een andere vorm worden gegoten. Wij krijgen er een container bij, een voor groenafval en een voor het restafval. Deze laatste komt dan in het zogenaamde diftar-systeem, of er komen ondergrondse afvalcontainers waar men het restafval naar toe moet brengen. In verschillende plaatsen wordt met dit laatste gewerkt. Ook dit heeft zijn nadelen zo lezen wij in de krant. De restafval wordt er naast gedumpt, omdat de zak te groot is. Ook wordt het ergens anders gedumpt. Dit heeft tot gevolg dat er controleurs moesten worden aangesteld, die bij overtreding forse boetes uitdelen. In Hengelo kan dit oplopen tot € 150,-. In feite is er nog niet zo veel verandert bij vroeger vergeleken. Toen moest men ook als regels en verordeningen opstellen, anders maakte de mensheid er een puinhoop van. In een gemeenteverordening van 1881 lezen wij het volgende:

De BURGEMEESTER en WETHOUDERS van Markelo doen te weten, dat door den Raad dier Gemeente, in zijn vergadering van den 1 Augustus1881, is vastgesteld de volgende verordening:

VERORDENING

  1. Van het schoonhouden der straat
  2. Openbare reinheid

Van het schoonhouden der straat.

Art. 1

Ieder eigenaar, de hoofdbewoner, gebruiker of beheerder, is verplicht voor of langs zijne, in de bebouwde kom der gemeente gelegen gebouwde of ongebouwde eigendommen, elken Zaterdag, des namiddags vóór zonsondergang en voorts zoo dikwijls het door Burgemeester en Wethouders wordt gelast:

  1. De straat en stoep, waar geene overburen zijn, ter geheele, en waar overburen zijn ter halve breedte, en de stoep in haar geheel schoon te vegen, de goten schoon te maken en de vergaderde goot-of straatvuilnis dadelijk weg te vegen en te verwijderen;
  2. Bij bekomen last van Burgemeester en Wethouders, de straat voor hunne gebouwen en erven te doen wieden;
  3. De sneeuw van de straat weg te ruimen en te vervoeren naar eene plaats, waar zij niet hinderlijk is.

Bij overtreding van dit art. kon men een boete verwachten van 1 gulden. Voor die tijd veel geld. In de verordening openbare reinheid staan een zeer groot aantal artikelen waaraan men zich dient te houden.

Art. 4c

Het is verboden tegen muren en omheiningen van kerken en openbare gebouwen en tegen huizen binnen de kom der gemeente te wateren, of op openbare straten, voetpaden, pleinen enz.

Art. 4g

Het is verboden plaggen, hout, steen of andere voorwerpen op pleinen of openbare plaatsen neer te leggen.

Bij overtreding kunnen de boetes oplopen van 3 tot 6 gulden per overtreding. Je ziet het, de mensheid heeft nooit kunnen leven zonder voorgeschreven regels