- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Klagen

jan_henk_berendsenWe moesten er even op wachten, maar nu hebben we dan toch echt zomer. En wat voor één. Anderhalve week geleden vroren de aardappels er ’s nachts nog bijna af. Nu hebben we zowaar te maken met een hittegolf, “de ene onmoate met ’n ander”. Perfect weer voor de klagers. Die hoorden we vorige week nog zeggen dat we nog geen een keer buiten konden zitten. Nu kunnen we dan buiten zitten, maar klagen ze nog veel harder.
Jammer is het wel voor alle evenementen die helaas afgelast moesten worden vanwege de extreme hitte. Zo kreeg ik gisteren een mailtje dat de Triathlon in Holten werd afgelast met uitzondering van de Internationale Elite. Erg jammer, maar een moedig besluit van de organisatie. Je moet er toch niet aan denken dat je dezelfde taferelen zou krijgen als een paar jaar geleden bij de Nijmeegse Vierdaagse.

Warm of niet, er zijn altijd mensen die door moeten werken (en vaak zonder klagen!), zoals de stratenmakers, rietdekkers en noem ze maar op, maar wie even kan doet het rustig aan. Zo las ik op Facebook dat er winkeliers in Markelo zijn die een tropenrooster hebben ingesteld. Prachtig initiatief, maar dan moet je wel op tijd de deur open doen. Mensen die de afgelopen tijd ook doorgewerkt hebben, zijn de vrijwilligers van de Stichting Heemkunde Markelo. Onlangs hebben ze hun nieuwe boek over de geschiedenis van Elsen gepresenteerd. Wat een fantastisch stukje werk is dit met veel historische informatie en steeds even een link naar het heden.

Voor de scholen is afgelopen vrijdag de vakantie begonnen. Dit betekent dat velen van ons binnenkort weer richting buitenland vertrekken om te genieten van hun vakantie. Een jaar of veertig geleden bestond vakantie voor veel mensen nog uit een dagje toeren met een thermoskan vol koffie en kleffe witte broodjes mee voor onderweg, want ja, als je ergens aanging dan was het zo duur. Een ijsje, dat kon nog net. Tegenwoordig is vakantie bijna een eerste levensbehoefte geworden. We reizen met het vliegtuig de hele wereld over, gaan all inclusive naar een mooi resort en ’s winters hoort er ook nog een weekje skiën bij en dan maar klagen dat we zo veel last van de crisis hebben. Ja, ja.

Ik blijf voor vandaag maar eens lekker onder de boom zitten en over veertien dagen fijn een weekje naar Ameland. Ook mooi.

Leu, doot ‘t heanig an en loat ’t oe good goan!

Jan Henk Berendsen