- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Koffieklets met schapenkeuring

In samenwerking met Staatsbosbeheer organiseert de Stichting Schaapskudde Hof van Twente een koffieklets met schapenkeuring op zaterdag 4 juli. Het thema van dit evenement is de stamboekkeuring van Drentse Heideschapen. Het begint om 11.00 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur. Locatie is de schaapskooi op de Borkeld. Deze is gemakkelijk te bereiken vanaf de parkeerplaats van Informatieboerderij ’n Witten aan de Borkeldweg 17 te Markelo. De boerderij zelf is deze dag ook geopend van 14.00 tot 17.00 uur.
schapenkeuring


Een van de doelstellingen van de Stichting Schaapskudde Hof van Twente is het behoud van het raszuivere Drentse Heideschaap. Dit is het oudste schapenras van West-Europa wat na de komst van kunstmest in de vijftiger jaren helaas bijna geheel verdwenen is. De jaarlijkse keuring van de schapen is een zeer belangrijk onderdeel van het fokprogramma. Keurmeesters van het stamboek (NFDH) komen per schaap bekijken of het aan de eisen van de rasstandaard voldoet. U kunt het keuren op de voet volgen en onze herders zullen daar uitleg bij geven. Natuurlijk is er ook weer koffie en limonade voor de kinderen beschikbaar. Een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Omdat de schapen grote afstanden moeten lopen en goed moeten kunnen eten zijn het beenwerk en het gebit twee belangrijke aandachtspunten. Daarnaast zal de keurmeester letten op raszuiverheid, kwaliteit van de vacht, erfelijke gebreken en goed ontwikkelde geslachtsorganen. Ook moet het dier gezond zijn van lijf en leden, duurzaamheid uitstralen en een werkbaar karakter hebben.

De Stichting Schaapskudde Hof van Twente heeft een kuddeovereenkomst met het Stamboek. Daarom worden negen willekeurige ooien geselecteerd en in hun totaliteit beoordeeld. Hieruit volgt een fokadvies. Dit in tegenstelling tot de rammen die op de verschillende hoofdonderdelen beoordeeld worden en hiervoor punten toegewezen krijgen. Dit jaar worden er maar liefst 39 rammen gekeurd. Indien er sprake is van onvoldoendes zal het individuele dier afgekeurd worden. Deze dieren hoeven de kudde niet direct te verlaten. Ze worden alleen niet meer ingezet voor de fokkerij.