- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Rondweg

frank_bussinkClaxonnerende auto’s, slingerende fietsers en een omaatje dat angstvallig en gebogen achter haar rollator aansjokt. Het centrum van Markelo is af en toe een gevaar voor iedereen die er doorheen rijdt. Tijd om de discussie over een rondweg maar weer eens te doen oplaaien.

Je ziet ze namelijk steeds meer bij dorpen liggen. Verkeer wordt om het centrum heen geleid en de situatie in de kern wordt alleen maar veiliger én rustiger voor de bewoners. Ik noem maar even snel Heeten, Ruurlo of heel recent nog de herstructurering van het centrum van Holten.


We zijn in Markelo al een behoorlijk tijdje bezig om van ons centrum iets te maken. Plan Mooi Markelo komt met ideeën voor de inrichting van het plein op de plek van voormalige kaasfabriek Coberco. Maar om het centrum écht mooi te maken, moet er zo weinig mogelijk verkeer doorheen. Wat mij betreft komt er ook zo’n rondweg om Markelo heen. Een ambitieus plan misschien, maar het scheelt een hoop drukte in de dorpskern. Het centrum wordt alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer en dus kunnen vrachtwagens en mensen die van Holten naar Goor willen gewoon over de nieuwe rondweg.

Die rondweg begint vlak voor de rotonde bij De Tasca en loopt over de Noord Achteresch. Mensen die grond in moeten leveren worden hier uiteraard voor gecompenseerd (goed idee, pa?). De weg loopt achter de nieuwbouwwijk De Esch langs en komt uit op de Rijssenseweg. Het vrachtverkeer dat bijvoorbeeld van Goor komt, mag niet meer over de Goorseweg richting Markelo en moet via de Herikerweg (die op den duur ook verbeterd wordt), Rijssenseweg en rondweg om Markelo heen. Het centrum van Markelo wordt ontlast van bijvoorbeeld de vrachtwagens die dagelijks de supermarkten in Goor moet bevoorraden.

Het is uiteraard een heel wild plan dat al eerder door de gemeenteraad is besproken. Maar wat zou het fijn zijn als het omaatje gewoon zonder al te veel zorgen rustig achter haar rollator aan kan lopen in het centrum Markelo.