- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Eerste markeboek Elsen voor Ellen Nauta

 [tribulant_slideshow gallery_id=”103″]

Onder belangstelling van vele van de vrijwillige medewerkers van de Stichting Heemkunde Markelo en buurtbewoners is vanmiddag in de gemeenschapsruimte van Daltonschool Elserike het eerste exemplaar van De Marke van Elsen uitgereikt. Heemkundevoorzitter Bertus Ensing en Johan Kolkman gaven een toelichting op de totstandkoming van het bijna 750 pagina’s tellende boekwerk over de geschiedenis van de Marke van Elsen. Na een kort intermezzo door zwerver Jan Brinks (door Jan van de Kruder) kreeg burgemeester Ellen Nauta het eerste exemplaar uitgereikt door Johan Kolkman. Nauta prees het goede werk en gaf aan dat er volgens haar geen verschil is tussen amateurs en professionele geschiedschrijvers. Over het boek gaf Nauta het volgende aan: “Ik ga ervan genieten!”

Ellen Nauta ging eveneens in op de uitnodiging van voorzitter Ensing om op dinsdag- of donderdagochtend eens langs te komen bij Heemkunde in de Martinushof. Wel voegde ze eraan toe dat ze dan graag meer informatie zou willen ontvangen over haar huidige woonplek aan de Bergweg.

Na de uitreiking van het eerste exemplaar was er een korte pauze gevolgd door een dankwoord aan de Rabobank Noord en West Twente, Nijhof-Wassink, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Vereniging tot Ondersteuning van Protestantse Belangen en Personen in Elsen, Hessenheemfonds, Cogas en het Ondersteuningsfonds van de Stichting Dorpsfeest Markelo voor de financiele bedrage alsmede een aantal andere betrokkenen bij de totstandkoming van het boek.

De Marke van Elsen is de vijfde uitgave van de Stichting Heemkunde Markelo in de reeks boeken over de geschiedenis van Markelo. Na de eerste uitgaven over de dorpsgeschiedenis van Markelo in 1998 volgden de uitgaven De Marke van Stokum (2001), De Marke van Marckelo (2005) en de Marke van Hericke (2009). De Marke van Elsen beschrijft in 6 hoofdstukken de geschiedenis van de verschillende gebieden binnen de markegrenzen van prehistorie tot de huidige tijd. De diverse boerderijen zijn beschreven aan de hand van een wandeling door het gebied en bevat ook veel nog niet eerder gepubliceerd materiaal.

De Marke van Markelo is vanaf morgen onder meer verkrijgbaar bij Boekhandel Prins en op dinsdag- en donderdagochtend bij de Stichting Heemkunde Markelo in de Martinushof.