- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Non’n Hendrik

2015-06-11-oude-toren

Volgende week vrijdag zal het eerste exemplaar van het boek “De Marke van Elsen” uit worden gereikt. In deze 750 pagina tellende uitgave is ruim 200 jaar geschiedenis van Elsen en Elsenerbroek beschreven. In de zoektocht door deze geschiedenis, passeren tal van bijzondere verhalen de revue. Daaronder hoort ook het volgende verhaal: Gerrit Hendrik Snellink was in 1869 geboren op de boerderij Klein Laandevers, ook wel genoemd De Nonne en tegenwoordig bekend als De Höver aan de Welmersweg in Stokkum. Door het overlijden van hun ouders moesten Hendrik en z’n broer in 1903 het ouderlijke huis verlaten. Broer Jan kwam in Diepenheim terecht en Gerrit Hendrik belandde na vele omzwervingen begin jaren dertig, nadat hij in 1927 officieel failliet was verklaard in het Elsenerbroek.

Hij was daar bekend onder de naam Non’n Hendrik. Hij had een spraakgebrek en ging voor z’n broodwinning met knopen, garen, naalden, scheermesjes en wat dies meer zij, langs de deuren. Hij woonde aanvankelijk in een hutje van stro, dat daarvoor dienst had gedaan als kippenhok, in Janteboers moate achter het Koekoeksbos. Na één winter vertrok hij daar om een hutje te bouwen in het bos dat ook wel Ook-dennen werd genoemd. Hij bleef hier wonen tot het begin van de oorlog toen hij in opdracht van de Duitsers daar moest vetrekken. Vervolgens is hij opgenomen in het klooster in Goor. Daar is hij van de trap gevallen en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht, waar hij in 1943 overleed.

Het boek “De Marke van Elsen” is in Markelo na volgende week vrijdag te koop bij Boekhandel Prins. Bestelde exemplaren van het boek kunnen vrijdag 19 juni tussen 16.30 en 20.30 uur worden afgehaald in de Gemeenschapsruimte van Daltonschool Elserike en na volgende week elke dinsdag en donderdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur op de vaste werkplek van de Stichting Heemkunde Markelo in de Martinushof. Ook is het boek vanaf 20 juni af te halen bij J. Sprokkereef af te halen op telefonische afspraak.