- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Waar flinke Nederlanders worden gevormd

2015-05-28-oudetoren

Deze openingszin staat te lezen in een artikel over de volkshogeschool Diependaal in het blad Panorama van 31 oktober 1940, dat wij onlangs onder ogen kregen. Oorspronkelijk is de volkshogeschool opgericht als een soort school: voor het ganse volk, waar omtrent alle levensvragen in hun hoogste betekenis een bezielende voorlichting gegeven werd. Alle jeugdige volwassen vinden er een plaats, want een der doelstellingen is het doen verdwijnen van de kloof, die onnodig in ons volk ontstaan is door de vorming van een afzonderlijke klasse van “welopgevoeden” en de verwaarlozing van de anderen, de “onontwikkelden”.

Deze volzinnen pasten geheel in het straatje van de Duitse bezetter want in oktober 1940 werd de volkshogeschool bevolkt door deelnemers uit een der rijkswerkkampen. De journalist die het verhaal in Panorama schreef, kwam met de trein tot Rijssen en moest lopend naar de volkshogeschool die hij eerst niet kon vinden. Toen hij een groep jongens zag marcheren, in blauwe overals met schop of bijl over de schouder, wist hij dat hij goed zat.

Wat was het doel?
De rijkswerkkampen hebben tot doel de jonge mensen te vormen tot goede Nederlanders, mensen die flink zijn naar geest en naar lichaam en die in hechte eendracht samenwerken. In een sfeer van samenwerking groeit de nieuwe geest, de geest van saamhorigheid en liefde tot den arbeid.
Deze slotzin laat aan propaganda niets te wensen over, want na deze groep kwamen de vrijwilligers van de Arbeidsdienst.

Over de roemrijke geschiedenis van de volkshogeschool Diependaal kunt u meer lezen in het boek “De Marke van Elsen” dat binnenkort verschijnt. Voorinteken is nog mogelijk.

Menu van de week
In dezelfde Panorama zien we ook een menu voor een week staan. Je kunt zien dat in juni 1940 het vlees al op de bon was.

2015-05-28-oudetoren2