- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Het Stroaten

Hallo Anne,

gertja_onsproatWat een aanwinst voor Markelo. Onlangs zat ik bij ‘t Wapen van Markelo op het terras en als je dan om je heen kijkt is dat toch wel het mooiste “pleintje” van Markelo. Hoe je ook rondkijkt, het ziet er fantastisch uit. Eungs Schöppe, IJssalon “De Noaber”/Infocentrum Markelo, Het Beaufort en dan nu het nieuwe Gezondheidscentrum “Het Stroaten”. Vind jij het ook een aanwinst voor Markelo? Prachtige kleur stenen en mooie perkjes met planten ervoor. Nu wel bijhouden en schoffelen dames en heren van “Het Stroaten”. Ik neem aan dat er een rooster is gemaakt van vrijwilligers die deze aankleding verzorgen. Ik zie het al voor me. Een keer per week wordt er onder leiding van de huisartsen geschoffeld, gewied en geharkt. De bloemperken zijn net een lichaam, ook dat heeft onderhoud nodig en daarbij het is ook nog gezond om buiten te werken. Geen excuses van hoofdpijn of andere kwaaltjes, dan neem je maar een paracetamol en ’s avonds op tijd naar bed.

Maar nu alle gekheid op een stokje. Alles op het gebied van gezondheid kun je er vinden. Huisartsen, apotheek, podotherapie, mensendiecktherapie, de prikpoli, verloskundigenpraktijk, kinder- en jeugdpsycholoog, thuiszorg en de fysiotherapie en psycholoog Carintreggeland. Laten we daar trots op zijn, trots dat we dit hebben in Markelo.
Maar er zit ook een keerzijde aan deze medaille. Er ontstaat op andere plekken in Markelo leegstand. Leegstand van panden die achterblijven. En daar hebben we er al zoveel van.

Anne wat vind jij? De boel ombouwen tot betaalbare starterswoningen? Hoe ligt dat onder de jongeren? Ik hoor dat er behoefte is aan kleine betaalbare studio’s van tussen de 70.000 en 100.000 euro. Van die IKEA-starterswoningen. Ik hoor te vaak dat jongeren naar Goor moeten uitwijken om een betaalbare woning te vinden. Hoor jij dat ook?

Dan tot slot nog de naam van ons gezondheidscentrum. “Het Stroaten”, daar hoor ik wisselende reacties op. Sommigen vinden het leuk dat het naar de oude boerderij is vernoemd die er zo’n 400 jaar geleden stond. Sommige mensen vinden het een vreselijke naam. Wat vind jij? Je kunt het ook niet vernoemen naar het oude deel van het gemeentehuis dat er stond. Weet je nog die lelijke schoenendoos met van die roestranden. Dan had het gezondheidscentrum de naam “de trage roestbak” gekregen.

Ha Pap,

anne_onsproat“Het Stroaten” is zeker een aanwinst voor Markelo! Voor mij is het ook nog eens super praktisch. Ik heb alles zo dicht bij elkaar dat ik in slakkentempo vanaf de dokter naar de apotheek moet lopen anders ben je er sneller dan het recept. Je moet toch al lang wachten bij de apotheek ongeacht of je recept er al wel of niet is. En het is me daar ook nog steeds niet duidelijk of ik nu wel of niet op het belletje mag drukken.

Buiten dat is het een super mooi gebouw geworden. Maar waar ze die naam vandaan hebben getoverd weet ik niet. Ik ben al niet zo goed in plat praten….. “Het Stroaten” krijg ik dan ook niet echt lekker uit mijn mond. Waarom noemen ze het niet gewoon gezondheidscentrum Markelo? Maar dat is zeker te simpel.

Even over de tuin en het onderhoud. Zie jij ze al onkruid wieden en dan met hun smerige handen de praktijk weer binnenwandelen, hygiënisch of niet? Lekker blijven dromen papa, dat zal vast wel bij de huur inbegrepen zijn.
Die leegstaande panden proberen ze weer te verkopen of te verhuren. Ik dacht in de apotheek kan ik mooi mijn eigen fitnesscentrumpje beginnen maar het is veel te duur. Dus dat ombouwen naar studio’s vind ik wel een goed idee!

Ik hoorde dat de planoloog van “Plan Mooi Markelo” ook het gebouw waar Esch Pla, Personeelsdiensten Markelo en Buurtzorg Markelo in zitten, plat wil gooien. Om het uitzicht van het plein mooier te maken. Net alsof het nog niet groot genoeg is. Maar die zouden dan wel weer andere gebouwen kunnen opvullen. Ik snap trouwens wel dat niemand daar weg wil, want het is daar zo ongeveer het mooiste punt van Markelo om je winkel/kantoor te hebben.

Groetjes Anne