- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

De Marke van Elsen – Erschossen

uitgaven

Binnenkort verschijnt er weer een nieuwe uitgave van de Stichting Heemkunde Markelo. De Marke van Elsen is het vijfde boek in de serie waarin de geschiedenis van Markelo wordt beschreven. Uit de vele reacties die bij de stichting binnenkomen blijkt dat deze serie voor velen een onmisbaar naslagwerk is geworden. Ook dit boek kan daaraan worden toegevoegd want het omvat: “de geschiedenis van boerderijen en haar bewoning, van pre-historie tot nu, van de Marke Elsen, beschreven in een boek van 750 pagina’s, verluchtigd met vele foto’s, kaarten, kranten-knipsels, enzovoort”. Een van de vele verhalen die in dit boek voorkomen speelt zich af in oktober 1944. Een kleine passage uit dit verhaal volgt hieronder.

Op 6 juni 1946 bevinden zich twee leden van de marechaussee zich in Elsen. Hierbij ontmoeten ze de landbouwer Jannes Bloemendaal die hun vertelt dat daar in de buurt vermoedelijk een onbekend persoon begraven is. Volgens Bloemendal is die persoon in oktober 1944 door de toenmalige Duitse militairen gefusilleerd en daar begraven. Op aanwijzing van Bloemendal wordt er proefopgraving verricht achter de steenfabriek van “Smeijers en Voortman” en wordt er op een diepte van 80 cm een deel van een lijk gevonden, waarna de Officier van Justitie opdracht geeft om het lichaam op te graven.

Heel toevallig was er op 27 juni 1945 op het gemeentehuis  (via de gemeente Wierden) een brief binnengekomen waarin ondermeer te lezen stond:

“Ünser Sohn Sepp Vogel, geboren am 18 Marz 1921 wurde durch ein SS Gericht zum Tode verurtielt und am 15 oktober 1944, Sontag um half negen vormittag auf einer Heide bei Enter, Gemeinde Wierden erschossen.”

De moeder van Sepp Vogel vraagt in deze brief om hulp bij het zoeken naar het graf en de mogelijkheid van opgraven en vervoeren naar Oostenrijk.

Dit is een van de vele verhalen uit de geschiedenis van Elsen en beschreven in het bovengenoemde boek. De prijs van dit boek bedraagt bij voorinschrijving € 26,-. Hoe u het boek kunt bestellen is te lezen op de website van de Stichting Heemkunde Markelo.