- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Verslag dag 3 Frank Graham Tour

IMG-20150424-WA0015

Om ons thuisblijvers op de hoogte te houden van de belevenissen van de deelnemers aan de Frank Graham Cycle Liberation Tour, hebben wij Gerwin ten Hove gevraagd om elke dag zijn bevindingen en ervaringen op papier te zetten. Hierbij zijn verslag van de derde dag van de Frank Graham Cycle Liberation Tour 2015:

Gisteren vielen we nog van de ene gruwelijkheid in de andere. Dat hebben de meesten gelukkig goed kunnen verwerken. De boodschap van deze tour was bij iedereen geland nu. Wat is vrijheid nou eigenlijk, was de vraag die bij velen speelde vandaag, onderweg naar Dresden. We kwamen niet  tot een gezamenlijk antwoord maar het was samen te vatten als, in vrijheid overal naar toe te kunnen gaan zonder bang te zijn om niet terug te keren. Die zekerheid is vroeger al eens omschreven door een professor genaamd Maslow, die een piramide omschreef met daarin de behoeften van de mens. Onderin begon dit met de basis behoefte eten, drinken en het slapen. Precies waar de nazi’s alles aan deden om deze behoefte zo kapot als mogelijk te maken. Waar het vaak al begon in de overvolle treinen tot soms wel 150 mensen in 1 wagon zonder voedsel of water, waar sommigen tot wel 3 weken in zaten.

WP_20150424_13_36_46_ProDe tweede stap in de piramide is algemene veiligheid en zekerheid. Die zelfde veiligheid en zekerheid vertegenwoordigd in mijn ogen de vrijheid van ons als mensen. Ergens heen gaan zonder bang te hoeven zijn  om nooit meer terug te keren. De busreis naar Dresden verliep heel soepeltjes. De afstand tussen Mikolow en Dresden was dusdanig dat er daarom deze dag geen programma was. IMG-20150424-WA0020De kookploeg heeft vandaag op de parkeerplaats bij de Mac hevige concurrentie geboden aan deze fastfood keten. Net zoals deze avond waar zij bij het hotel een fantastische barbecue klaar gemaakt hebben. Zelfs de buschauffeur van Ter Doest, onze plaats genoot Richard van Hinte heeft de kippetjes helpen braden.

IMG-20150424-WA0002Het onderhoud van de vlam is de verantwoordelijkheid van de fietsers. Die hier zeer zorgvuldig mee om gaan en er zelfs nachts de wekker voor zetten om deze te vullen in bijvoorbeeld de badkamer van het hotel, wat ook wel hilarische beelden oplevert.

Morgen is de eerste serieuze fietsafstand In Dresden. We gaan onder andere een tentoonstelling bezoeken in het Asisi Panometer waar het gebombardeerde Dresden van 1945 te zien is. Ook de frauenkirche mag niet aan het bezoek ontbreken. Deze is in 1945 compleet gebombardeerd en daarna steen voor steen heropgebouwd. In 2005 is deze heropend. De dag sluiten we af met een bezoek aan het prachtige centrum met historische gebouwen om de frauenkirche.

Markelo, tot morgen!

IMG-20150424-WA0024