- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Verslag dag 2 Frank Graham Tour

[tribulant_slideshow gallery_id=”69″]

Om ons thuisblijvers op de hoogte te houden van de belevenissen van de deelnemers aan de Frank Graham Cycle Liberation Tour, hebben wij Gerwin ten Hove gevraagd om elke dag zijn bevindingen en ervaringen op papier te zetten. Hierbij zijn verslag van de tweede dag van de Frank Graham Cycle Liberation Tour 2015:

Na een complete eerste reisdag is de tweede dag er één met een vol en direct al emotioneel programma. We starten de dag met de fietstocht onder escorte van de Poolse politie naar het Birkenau museum. Hierbij hebben zich ook 15 lokale Polen uit Mikolow aangesloten om deze dag samen te volbrengen. Als eerste stond zoals gezegd het bezoek aan museum Auschwitz Birkenau. Met een gids liepen we daar in groepen over het terrein en door de cellenblokken. Waaronder celblok 10 waar onze Lenny Adelaar Polak destijds heeft gezeten en waar Josef Mengler zijn gruwelijkheden experimenteerde om de voortplanting van de Joden te stoppen. En om alle geleerde mensen onvruchtbaar te maken, zodat alle slaven een gehoorzaam volk zou worden.

In het kamp werden we geconfronteerd met andere idiote dingen die de Duitsers bewaarden. Zoals mensen haar, om doeken van te maken. Brillen, goud, geld en alle andere waardevolle spullen die de mensen mee moesten nemen naar Auschwitz van de Duitsers. Er werd hun voorgeschoteld dat Auschwitz een werkkamp of transferkamp was. Terwijl de meesten binnen 3 uur hun dood tegemoet zouden zien. Na het zien van de bekende poort met de tekst “arbeit macht frei” liet de fietsers al snel geloven dat het eerder moest zijn arbeit macht tott. In totaal zijn er 1,1 miljoen mensen vermoord namelijk. 44x een volle Grolsch veste om het in perspectief te zetten. Al deze beelden gaven de fietsers stof tot nadenken. Het was in feite 1 grote moordfabriek. Het bezoek vervolgde zich naar Auschwitz Birkenau, waar de bekende poort te zien is waardoor de treinen het terrein op kwamen om vervolgens naar de barakken of de gaskamers te worden gestuurd.
Na dit alles is er als afsluiter een Poolse soep geserveerd met ’s avonds nog een barbecue georganiseerd door de plaats Mikolow en de gemeente Beuningen, waar we heel hartelijk en gastvrij door zijn behandeld deze twee dagen.

Morgen gaat de tour verder naar Dresden.
En is er ook de tijd om even op andere gedachten te komen.

Groeten Gerwin