- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Gradus/Görkink/Pop-Up Shop

gorkink

Het open huis van “Het Stroaten” trok zaterdagmorgen vele bezoekers. Niet alleen om te kijken hoe het er van binnen uit ziet. Of zoals een oudere bezoeker het verwoorde:”om een beetje wegwijs te worden”. Allen waren vol lof over het gebouw en de inrichting, Markelo waardig. Ook De Kroon (waar we vorige week over schreven) wordt weer heropend. Daarnaast is er in februari nog een winkel voorlopig voor leegstand behoed. Slijterij Kistemaker – beter bekend als Görkink – is door de dames Saskia en Henrike ingericht al een gezellige Pop-Up Shop. Het oorspronkelijke pand, in het centrum van Markelo, heeft evenals Het Stroaten en De Kroon, ook een lange geschiedenis. Over de oude sporen in de weide ernaast heeft u deze week ook al kunnen lezen.

Het Gradus, zoals toen het huidige pand werd genoemd, is in 1709 gebouwd in opdracht van bakker Gradus Görkink. Gradus was afkomstig van boerderij ’t Görkink die er schuin tegenover stond, waar nu het woonflat is. Berend Teunis, een kleinzoon van Gradus die in 1811 op het woonde was bakker, boer en timmerman en zijn vrouw was tapster. In 1842 werd het woonhuis/bakkerij uitgebreid met een tapperij. De zoon van Berent was bakker en boer en gedurende een periode dorpsomroeper, doodgraver en gemeentebode. Dit laatste als gevolg van het feit dat in de periode 1837-1871 de gemeentesecretarie een onderkomen vond in dit pand. Berendina, de oudste dochter van Berent, trouwde met Jan Hendrik Kistemaker en werd opvolgster op Görkink.

In 1973 kwam er een eind aan al die activiteiten. In het kader van de reconstructie van de Grotestraat is het pand, schuur en café afgebroken, waarbij een flink stuk historie uit het dorp verdween. Hiervoor kwam het huidige pand voor in de plaats. Voor Markelo is het van belang dat er nu weer een stukje “reurigheid”in het centrum van het dorp is. Meer geschiedenis van Markelo is terug te vinden op de website van de Stichting Heemkunde Markelo.

gorkink2