- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Spectaculaire 21e april

gertja_onsproatHoi Anne, kom jij 21 april ook naar het pleintje voor Het Beaufort? Er gaat iets spectaculairs gebeuren. Het schijnt nog nooit eerder in Markelo te zijn gebeurd en RTV Oost en Omroep Gelderland en een aantal kranten komen ook. Zij maken opnames en verslaan het spektakel. Hiermee wordt Markelo weer goed op de kaart gezet.
8 april was het 70 jaar geleden dat Markelo is bevrijd van de Duitse bezetter. De Canadezen kwamen en hebben onze opa’s en oma’s bevrijd. Dit mogen we nooit meer vergeten.

Af en toe hoor ik wel eens een opmerking van mensen die zeggen: “Moeten we dat blijven herdenken en vieren, het is al zolang geleden”. Deze mensen weten niet wat ze zeggen en hebben weinig gevoel voor de huidige tijd. Herdenken en nooit meer vergeten doe je ook om ervoor te zorgen dat we tegen elkaar blijven zeggen dat we onze vrijheid moeten blijven verdedigen. Vrijheid betekent dat je mag gaan waar je wil, dat je mag praten met wie je wil en dat je mag zeggen wat je wil. Dat je alles mag zeggen wat je wil is mooi, maar je hoeft niet alles te zeggen wat je wil. Vrijheid betekent ook zelfdiscipline en af en toe nadenken of je alles wel wil zeggen. Waarom anderen kwetsen? Omdat het mag? Waarom schelden en vloeken? Omdat het mag? Waarom je afzetten tegen een kerk? Omdat het mag? Vrijheid kan alleen goed bewaakt worden als we ook verdraagzaam zijn naar elkaar. Gelukkig zijn we dat in Markelo relatief goed.

Om die vrijheid te vieren en de Canadezen nog eens te bedanken komen vandaag al de eerste jonge Canadezen naar Markelo. Zij gaan samen met Markelose en een aantal jongeren uit de regio deelnemen aan de 2e Frank Graham Cycle Liberation Tour. Kijk maar op cycleliberationtour.nl.
Na het succes van twee jaar geleden, van Normandië naar Markelo, fietsen ze nu vanaf één van de donkerste plekken uit de geschiedenis, concentratiekamp Auschwitz, naar Markelo. Dit om nooit te vergeten wat daar is gebeurd. 6 miljoen mensen, veelal joden, zijn door de nazi’s vermoord. Bij terugkomst in Markelo gaan we dit herdenken en onze vrijheid vieren met 117 Canadese gasten, waaronder 3 veteranen, die in Markelo in gastgezinnen verblijven. Supertrots ben ik op de Markelose gastgezinnen. Zij tonen zich gastvrij naar deze mensen.

Er is een heel uitgebreid programma en ik hoop veel Markeloërs te zien bij de activiteiten. De Oranjevereniging heeft in haar boekje de activiteiten afgedrukt. Een paar highlights: 1 mei de grote parade en intocht van de fietsers, oude voertuigen, veteranen en doedelzakband naar Het Beaufort, waar een kranslegging plaatsvindt. 3 mei een kerkdienst die volledig in het teken staat van de veteranen, de cycletour en de herdenking. Dit wordt een prachtig geheel waarbij de Canadese band zal optreden. Jij komt toch ook? En dan natuurlijk 4 mei, Holten, de begraafplaats Markelo en ´s avonds de herdenking op de Markeloseberg.

Frank Graham en zijn vrouw logeren bij ‘t Wapen van Markelo, ik zou zeggen loop af en toe binnen en geef hem een hand en bedank hem nogmaals voor onze vrijheid.

Hey Anne, nu terug naar 21 april. Ben je erbij? Dan wordt voor het eerst in de geschiedenis de vlam van 4 en 5 mei naar Markelo gebracht en overhandigd aan de jongeren die deelnemen aan de Frank Graham Cycle Liberation Tour om deze mee te nemen naar Auschwitz en veilig weer terug te brengen naar Markelo en later naar Wageningen, waar het vuur op 5 mei wordt ontstoken door Frank Graham samen met astronaut André Kuipers. Maar eerst 21 april. 18.30 uur voor Het Beaufort, neem je telefoon mee voor filmopnames want dit wordt erg spectaculair……. Kom je ook? I’ll be there.

anne_onsproatHa die Pa,
Is dit nou gewoon een promotiestuk van het “Canadagebeuren”? Nou pap, ik wil niemand voor het hoofd stoten, maar ik heb niet zoveel met dit Canadagebeuren. Niet dat die mensen niet aardig zijn, maar we kunnen ze ook niet eeuwig blijven bedanken. Het zinloos geweld in Nederland en de IS houden me meer bezig.

De herdenking op 4 mei vind ik wel indrukwekkend. Ik kijk dit meestal op televisie. Je staat dan stil bij alle mensen die gevallen zijn in de OORLOGEN. Niet alleen de oorlog waar Canada bij betrokken was. Op 5 mei ga ik meestal naar het bevrijdingsfestival in Enschede.

Ikzelf ben op dit moment erg druk met het bij elkaar sprokkelen van een zeskampteam en het verzinnen van een dansje voor de soundmixshow van Markelo-Noord natuurlijk. Ook moeten we als coach loten verkopen voor de Oranjevereniging (voor het goede doel natuurlijk).

Maar pap, er is 1 ding wat ik niet helemaal begrijp….. Om even terug te vallen op een column van een aantal maanden geleden: het is zo van belang dat de jeugd deelneemt aan activiteiten die in Markelo worden georganiseerd. Want als er niemand meer meedoet hoeft er ook niets meer georganiseerd te worden toch?? Kijk naar Koningsdag in Markelo. De Oranjevereniging organiseert een zeskamp waar we met de buurten tegen elkaar strijden om de winst en de beker. En dan is er ’s avonds een soundmixshow waar ook veel mensen aan deelnemen om hun muzikale talent te showen. En dat is best van een hoog niveau. En dan organiseren jullie met het Canadacomité een fietstocht van Polen naar Markelo en uitgerekend op Koningsdag bevinden jullie je in Berlijn? Hallooo en de zeskamp en de soundmixshow dan? Nota bene staat mijn broertje daar te zingen.

Dit is mijn mening en als ik eerlijk mag zijn, wist jij dat wel.

See you later!

Anne