- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Postjans of De Kroon

dekroon02

Markelo haalt weer opgelucht adem. Bill’s Bar is gered van de ondergang en verandert van naam. De oude naam De Kroon zal dan straks de gevel van dit pand wel weer sieren. Wellicht kan het restaurantgedeelte in de toekomst een aansluiting vormen op het nog te ontwikkelen “Dorpsplein”. Een uitdaging voor de nieuwe jonge uitbater. “Het verleden is een begin van de toekomst. Wie niet weet waar hij vandaan komt, kan niet weten waar hij naar toe gaat”. Met dit citaat uit historische kringen willen wij nader ingaan op de geschiedenis van het pand.

De oudste vermelding is van ca. 1740 met als erfnaam Slot. In de 18e eeuw werd het ook wel Postjans genoemd. Hier is van bekend dat zij pauper waren en in hun onderhoud werden gesteund door de diaconie.

In 1768 lenen de bewoners van dit pand Jan Hobbelink en Fenneke Trukes 60 gulden van Abram Jabbingaa en Elsjen ter Beek, met als onderpand huis, hof en gaarden. Het huis stond op de plek waar nu het restaurant is.

In 1799 word dit pand bij executie verkocht voor 75 gulden aan Christoffer Hofmeijer. U ziet het, de geschiedenis herhaalt zich want het faillissement van het huidige pand is niet nieuw.

dekroon01

Het huisje wordt in1819 afgebroken en de grond word eigendom van tapper Steunenberg. In 1838 maakte het perceel deel uit van de transactie tussen Steunenberg en Hendrik Jan Hargeerds. Deze laatste liet er een nieuwe boerderij met tapperij op bouwen. Hendrik Jan (geboren in Stokkum) was van huis uit timmerman en pas later landbouwer en tapper. Zijn zoon Jan voelde niet veel voor het boerenbedrijf en legde zich toe op de tapperij. In de toen volgende periode 1885 – 1962 hebben talloze verbouwingen en uitbreidingen de oorspronkelijke boerderij onherkenbaar gemaakt.

De naam De Kroon is ontstaan tussen 1900 en 1940, de precieze datum is ons niet bekend. Meer geschiedenis hierover kunt u vinden op de site van de Stichting Heemkunde Markelo.